Nu aprindeți iarba și stufărișul! Ce amenzi riscă cetățenii care dau foc la vegetația uscată

Nu aprindeți iarba și stufărișul! Ce amenzi riscă cetățenii care dau foc la vegetația uscată
Sursa foto: IGSU

Inspectoratul pentru Protecția Mediului atenționează populația despre respectarea normelor antiincendiare, în scopul evitării pericolului incendiilor de caracter natural. Cetățenii sunt îndemnați să nu aprindă ruguri și vegetația uscată, deoarece utilizarea focului deschis în câmpuri sau grădini au devenit o sursă principală a incendiilor cu consecințe dezastruoase și greu de controlat.

Focurile deschise, utilizate pentru a arde resturi vegetale din câmpuri sau grădini, au devenit o sursă principală a incendiilor cu consecințe dezastruoase și greu de controlat. Deși inițial această practică poate părea inofensivă, consecințele sale pot fi dramatice, punând în pericol nu doar mediul înconjurător, ci și viețile oamenilor și ale animalelor sălbatice. () Vegetația uscată este adăpost pentru o varietate de viețuitoare, iar în această perioadă se nasc puii animalelor sălbatice. Este esențial să conștientizăm impactul negativ al arderii resturilor vegetale asupra acestor ființe vulnerabile și asupra ecosistemului în ansamblu”, anunță Inspectoratul pentru Protecția Mediului.

Cetățenii care observă incendii care rezultă în degajări puternice de fum sunt îndemnați să sune la numărul național de urgență 112 pentru a solicita intervenția autorităților.

Conform prevederilor Codului Contravențional al R. Moldova, arderile de frunze și deșeuri menajere sunt sancționate cu amenzi. Persoanele fizice pot fi amendate cu sume cuprinse între 10.000 și 15.000 de lei, sau pot primi o pedeapsă alternativă de muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore. Persoanele juridice riscă amenzi între 30.000 și 40.000 de lei.