Mark Rutte a devenit noul șef al NATO

Mark Rutte a devenit noul șef al NATO
Sursa foto: foreignpolicy.com

Aliații NATO l-au ales miercuri, 26 iunie, pe prim-ministrul olandez Mark Rutte drept noul șef al NATO, scrie Reuters. Numirea lui Rutte a devenit o formalitate după ce singurul său rival pentru post, președintele României Klaus Iohannis, a anunțat săptămâna trecută că părăsește cursa.

Noua lui slujbă va începe pe 2 octombrie, cu puțin mai mult de o lună înainte de alegerile din SUA. Selectarea lui Rutte vine după un proces lung care a extins mandatul lui Stoltenberg de patru ori.

Pe lângă războiul din Ucraina şi contextul politic internaţional tensionat, Mark Rutte va conduce alianța într-o perioadă dificilă, dominată de alegerile din SUA și de posibilitatea unui nou transfer de putere la Washington, în cazul în care Donald Trump ar câștiga alegerile din noiembrie, scrie Agerpres.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM


Pe 20 iunie, în ședința Consiliului Suprem de Apărare al Țării, președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației.

Acesta a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez.

România va dona Ucrainei un sistem Patriot și va susține candidatura lui Mark Rutte la șefia NATO
Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) din România a decis în ședința de joi, 20 iunie, să doneze Ucrainei un sistem de apărare antieriană Patriot. O altă decizie anunțată de președintele României, Klaus Iohannis, este retragerea din cursa pentru șefia NATO și susținerea lui Mark Rutte. „Având…