Marina Tauber riscă până la patru ani de închisoare pentru amestecul în înfăptuirea justiției. Precizările PA

Marina Tauber riscă până la patru ani de închisoare pentru amestecul în înfăptuirea justiției. Precizările PA
Imagine simbol. Sursa foto: TV8

Marina Tauber riscă până la patru ani de închisoare sau amendă în mărime de la 37.500 la 47.500 lei. Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat marți, 2 aprilie, că a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a deputatei, pe faptul săvârșirii infracțiunii amestecul în înfăptuirea justiției. Cauza penală a fost pornită pe 2 mai 2023, de către procurorul general interimar Ion Munteanu, în baza unei sesizări.

Potrivit PA, la 12 aprilie 2023, deputata Marina Tauber, urmărind scopul împiedicării examinării cauzei penale de învinuire a lui Ilan Șor de comiterea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani, și pronunțării unei hotărâri judecătorești ilegale, a comis amestecul în judecarea cauze la Curtea de Apel Chișinău.

„Amestecul” a fost manifestat, potrivit PA, „sub forma unor intimidări și ofense ce lezează onoarea și demnitatea judecătorilor ce făceau parte din completul de judecată și a procurorului ce reprezenta acuzarea de stat”, utilizând megafonul, amenințând completul de judecată cu blocarea procesului de judecată, prin invocarea faptului că afară așteptau 3.000 de susținători care vor periclita în continuare desfășurarea ședinței de judecată.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

...așa că o să stăm aici până în noapte dacă trebuie... acolo stau trei mii de oameni care solicită justiție corectă și au venit în susținerea lui Ilan Șor... o să blocăm toate procesele în cazul în care o să continue acest dezmăț și această presiune asupra liderului nostru... această clădire trebuie să fie blocată... aici se comit ilegalități... în calitatea mea de deputat în Parlament eu am venit să povestesc tuturor ce se petrece aici...”, potrivit materialelor cauzei.

Astfel, completul de judecată a fost nevoit să întrerupă ședința și să se retragă din sală, ulterior calificând aceste acțiuni ca fiind „îndreptate spre perturbarea ședinței de judecată, împiedicarea desfășurării ședinței de judecată, periclitarea înfăptuirii actului de justiție și care urmăreau scopul intimidării judecătorilor, împiedicării exercitării atribuțiilor profesionale și ofensând onoarea și demnitatea judecătorilor”.

Deputata Marina Tauber a rămas din nou fără imunitate parlamentară
Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității deputatei Marina Tauber, în vederea trimiterii cauzei penale în instanța de judecată penală, pe faptul săvârșirii amestecului în înfăptuirea justiției. Un Proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 57 de deputați pe 14 martie, după ce…

Amintim că, pe 14 martie curent, Parlamentul a încuviințat pentru a noua oară ridicarea imunității deputatei Marina Tauber, în vederea trimiterii cauzei penale în instanța de judecată penală, pe faptul săvârșirii amestecului în înfăptuirea justiției.

Întrucât Tauber nu și-a recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Dacă va fi găsită vinovată, deputata riscă până la patru ani de închisoare sau amendă în mărime de la 37.500 la 47.500 lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la trei ani.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

De ce a fost ridicată imunitatea parlamentară a Marinei Tauber. Precizările Procuraturii Anticorupție
Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu mai multe precizări în contextul ridicării imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber. Potrivit PA, Tauber este învinuită de „amestec în înfăptuirea justiției” în timpul examinării cauzei penale de în privința lui Ilan Șor, în aprilie 2023. Acum, deput…
„De râs și de plâns”. Tauber, despre noua solicitare de ridicare a imunității sale parlamentare
Marina Tauber a calificat noua solicitare de ridicare a imunității sale parlamentare, înaintată de către procurorul general interimar Ion Munteanu, drept „un circ de prost gust”. Potrivit acesteia, totul „a fost organizat” pentru a sustrage atenția de la „raportul penibil” de activitate al premierul…