De ce a fost ridicată imunitatea parlamentară a Marinei Tauber. Precizările Procuraturii Anticorupție

De ce a fost ridicată imunitatea parlamentară a Marinei Tauber. Precizările Procuraturii Anticorupție
Sursa: Sputnik / Дмитрий Осматеско

Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu mai multe precizări în contextul ridicării imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber. Potrivit PA, Tauber este învinuită de „amestec în înfăptuirea justiției” în timpul examinării cauzei penale de în privința lui Ilan Șor, în aprilie 2023. Acum, deputata urmează a fi citată la PA pentru a fi informată despre terminarea urmăririi penale și prezentarea materialelor, ulterior cauza penală va fi expediată în judecată pentru examinare în fond.

Deputata Marina Tauber a rămas pentru a noua oară fără imunitate parlamentară, după ce Parlamentul a aprobat o solicitare în acest sens a procurorul general interimar, Ion Munteanu. Decizia a fost aprobată pe 14 martie cu votul a 57 de deputați. Marina Tauber este acuzată de „amestec în înfăptuirea justiției”.

Potrivit PA, la 12 aprilie 2023, deputata Marina Tauber, urmărind scopul împiedicării examinării cauzei penale de învinuire a lui Ilan Șor de comiterea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani, și pronunțării unei hotărâri judecătorești ilegale, a comis amestecul în judecarea cauze la Curtea de Apel Chișinău.

„Amestecul” a fost manifestat, potrivit PA, „sub forma unor intimidări și ofense ce lezează onoarea și demnitatea judecătorilor ce făceau parte din completul de judecată și a procurorului ce reprezenta acuzarea de stat”, utilizând megafonul, amenințând completul de judecată cu blocarea procesului de judecată, prin invocarea faptului că afară așteptau 3.000 de susținători care vor periclita în continuare desfășurarea ședinței de judecată.

...așa că o să stăm aici până în noapte dacă trebuie... acolo stau trei mii de oameni care solicită justiție corectă și au venit în susținerea lui Ilan Șor... o să blocăm toate procesele în cazul în care o să continue acest dezmăț și această presiune asupra liderului nostru... această clădire trebuie să fie blocată... aici se comit ilegalități... în calitatea mea de deputat în Parlament eu am venit să povestesc tuturor ce se petrece aici...”, potrivit materialelor cauzei.

Astfel, completul de judecată a fost nevoit să întrerupă ședința și să se retragă din sală, ulterior calificând aceste acțiuni ca fiind „îndreptate spre perturbarea ședinței de judecată, împiedicarea desfășurării ședinței de judecată, periclitarea înfăptuirii actului de justiție și care urmăreau scopul intimidării judecătorilor, împiedicării exercitării atribuțiilor profesionale și ofensând onoarea și demnitatea judecătorilor”.

După ridicarea imunității parlamentare, Marina Tauber urmează a fi citată la Procuratura Anticorupție pentru a fi informată despre terminarea urmăririi penale și prezentarea materialelor, ulterior cauza penală va fi expediată în judecată pentru examinare în fond.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Marina Tauber a calificat noua solicitare de ridicare a imunității sale parlamentare drept „un circ de prost gust”. Potrivit acesteia, totul „a fost organizat” pentru a sustrage atenția de la „raportul penibil” de activitate al premierului Dorin Recean, prezentat astăzi în Parlament.

Prima dată, Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară în 2019. Pe parcursul anului 2022, deputata a fost lipsită de imunitate de patru ori, iar în 2023 – de trei ori.

„De râs și de plâns”. Tauber, despre noua solicitare de ridicare a imunității sale parlamentare
Marina Tauber a calificat noua solicitare de ridicare a imunității sale parlamentare, înaintată de către procurorul general interimar Ion Munteanu, drept „un circ de prost gust”. Potrivit acesteia, totul „a fost organizat” pentru a sustrage atenția de la „raportul penibil” de activitate al premierul…