Marea Britanie va găzdui a patra ediție a Summitului Comunității Politice Europene la Palatul Blenheim

Marea Britanie va găzdui a patra ediție a Summitului Comunității Politice Europene la Palatul Blenheim
Imagine simbol. Sursa foto: Bleinhem Palace

Marea Britanie va găzdui reuniunea Comunității Politice Europene (CPE) din 18 iulie, eveniment care va reuni circa 50 de lideri din Europa. Potrivit misiunii diplomatice de la Chișinău, summit-ul va avea loc la Palatul Blenheim - locul de naștere al lui Winston Churchill - cel care a jucat un rol central în lupta împotriva agresiunii și tiraniei pe bătrânul continent.

Anterior, Reuters nota că data desfășurării reuniunii a fost stabilită cu întârziere. Marea Britanie a fost reticentă în a stabili o dată pentru reuniunea CPE, întrucât premierul britanic Rishi Sunak preconiza să organizeze alegeri naționale în luna mai.

Aceasta va fi a patra ediție a Summitului Comunității Politice Europene, un grup de peste 40 de state europene, format în 2022, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Prima reuniune a avut loc în octombrie 2022, la Praga, fiind organizată de președinția cehă a Uniunii Europene. A doua ediție s-a desfășurat în țara noastră, la Bulboaca, pe 1 iunie 2023, iar al treilea Summit a fost găzduit de Spania, în toamna anului trecut.

Potrivit postului public, la Summitul de la Bulboaca s-a discutat despre securitatea energetică a țării, căi de soluționare a conflictelor înghețate, dar și despre susținerea Ucrainei în războiul declanșat de Federația Rusă. Conform unor experți, prin organizarea unui eveniment de asemenea amploare, R. Moldova a demonstrat că este un stat puternic, ceea ce depășește statutul de țară candidată.