Maia Sandu și Dorin Recean vor fi invitați la audieri în dosarul concesionării Aeroportului Chișinău. Reacția Președinției

Maia Sandu și Dorin Recean vor fi invitați la audieri în dosarul concesionării Aeroportului Chișinău. Reacția Președinției
Sursa foto: Guvernul R. Moldova

Președinta Maia Sandu și premierul, Dorin Recean, vor fi invitați la audieri în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Chișinău. Anunțul a fost făcut de fostul premier, Iurie Leancă, după o ședință de judecată.

Leancă a anunțat că instanța a admis cererea depusă de avocatul său privind audierea în dosar, în calitate de martori, a Maiei Sandu și Dorin Recean – ex-miniștri în Guvernul Leancă, care a votat concesionarea aeroportului.

„(...) Am considerat că este absolut important să se știe de ce argumente s-au ghidat ei, atunci când au votat. Au fost imixtiuni sau nu au fost imixtiuni din partea mea sau a altor colegi sau factori din afara Guvernului și mă bucur că distanța a decis astăzi, în pofida unor declarații anticipate, de exemplu ale președinției, bolnăvicioase, în care a zis că nu se va prezenta doamna președinte și ne-a numit vinovați, hoți și așa mai departe. Deci mă bucur că se vor prezenta. Dar încă odată – sunt invitați pentru a clarifica circumstanțele în care Guvernul de atunci a luat o decizie, legalitatea deciziei din mai 2013 a fost confirmată în repetate rânduri (...)”, a spus acesta.

Adrian Băluțel, șef al Cabinetului președintei R. Moldova a comentat decizia instanței.

„Maia Sandu NU a votat concesionarea aeroportului către AviaInvest și a spus acest lucru de nenumărate ori - fapt ce poate fi probat ușor din înregistrarea video a ședinței de guvern. Mai mult decât atât, Maia Sandu a solicitat sancționarea tuturor celor care au „oferit” abuziv Aeroportul Chișinău grupului Șor. Ce are loc acum este un circ al corupților cu scopul de a ascunde adevărul”, se menționează în declarație.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În iulie 2022, Procuratura Generală anunța că fostul premier al R. Moldova Iurie Leancă este cercetat penal în dosarul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău. Acesta era premier la data când s-a semnat acordul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău (30 mai 2013 – 18 februarie 2015).

Pe 30 august 2013, era semnat contractul de concesiune a activelor Aeroportului Internaţional Chişinău, între Agenţia Proprietăţii Publice şi Asociaţia Persoanelor Juridice Avia Invest, de fapt cu firma Avia Invest SRL.

Oficial, decizia de concesionare a aeroportului a fost luată în ultima zi de mandat al Guvernului în exercițiu Filat II, pe 30 mai 2013. Decizia a fost pregătită de Ministerul Economiei, condus pe atunci de democratul Valeriu Lazăr, iar unul dintre argumente era necesitatea de a atrage investiții în modernizarea AIC. Guvernul condus de interimarul Iurie Leancă a susținut proiectul. Atunci, Maia Sandu ocupa funcția de ministră a Educației, iar Dorin Recean se afla la șefia Ministerului Apărării.