Maia Sandu nu a dat curs invitației lui Andrei Năstase de a participa la o dezbatere publică
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, nu a dat curs invitației fostului președinte al Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Andrei Năstase, de a participa la o „dezbatere sinceră” despre plebiscitul din 20 octombrie. La dezbaterea anunțată pentru 12 august a venit doar Andrei Năstase și un grup de persoane, care l-au împiedicat prin lozinci acompaniate de sunete de vuvuzele să-și susțină discursul în fața clădirii Președinției R. Moldova.
Pe 12 august, pe treptele clădirii Președinției de la Chișinău urma să aibă loc o dezbatere publică privind alegerile prezidențiale din toamnă, la inițiativa fostului lider al Platformei Demnitate și Adevăr (DA), actualmente candidat la prezidențialele din toamnă, Andrei Năstase. La dezbatere a fost invitată președinta Maia Sandu, care însă nu a dat curs invitației.
„Eu sunt aici, din respect pentru oameni, am fi avut o dezbatere între doi oameni care au adus Moldova pe cale europeană, care este strâns legată... Cred că trebuie să facem o scrisoare către doamna Sandu, dacă așa arată democrația într-un stat european”, a declarat Năstase, în timp ce pe fundal se auzeau lozinci acompaniate de sunete de vuvuzele.
Andrei Năstase și-a întrerupt discursul și a mers în clădirea Președinției pentru a depune o scrisoare către Maia Sandu. În timp ce mergea dspre intrarea din spate, acesta a fost huiduit, numit „trădător”, „hoț” și „mincinos”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Andrei Năstase și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din această toamnă pe 30 aprilie, în cadrul unei emisiuni televizate. Politicianul a candidat pentru funcția de președinte și în 2016, însă s-a retras în favoarea Maiei Sandu.
Până în prezent, treisprezece persoane și-au anunțat în mod oficial candidatura la alegerile prezidențiale de pe 20 octombrie. Este vorba despre actuala președintă Maia Sandu, fostul ministru de Externe în Guvernul Filip - Tudor Ulianovschi, politicianul Andrei Năstase, fostul premier Vlad Filat, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, jurnalista Natalia Morari, fostul premier Vasile Tarlev, ex-procurora anticorupție, Victoria Furtună, fostul ministru al Apărării Valeriu Pleșca, vicepreședintele formațiunii Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Ștefan Savițchi, deputatul Vasile Bolea, afiliat lui Ilan Șor și fostul deputat Octavian Țîcu.
Anterior, atât fostul premier Ion Chicu, cât și ex-primarul de Bălți Renato Usatîi au declarat că intenționează să candideze la funcția de șef al statului. În timp ce cei doi politicieni nu au luat o decizie definitivă, edilul capitalei, Ion Ceban, care anterior anunțase că nu va candida la prezidențiale, a declarat pe 25 iulie că s-ar putea răzgândi.