Alexandr Stoianoglo va candida la prezidențiale. PSRM îi va susține candidatura

Alexandr Stoianoglo va candida la prezidențiale. PSRM îi va susține candidatura
Sursa foto: zdg.com

Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo va candida la alegerile prezidențiale. Igor Dodon a anunțat că Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) îi va susține candidatura.

„(...) Vă anunț că Partidul Socialiștilor nu va înainta un candidat partinic la aceste alegeri prezidențiale. Partidul Socialiștilor nu va înainta candidatura președintelui PSRM, Igor Dodon sau a oricărui alt membru de partid și vom susține un candidat apartinic”, a declarat Dodon.

La rândul său, fostul procuror general a declarat „a acceptat să se implice într-o activitate dificilă” și că „decizia sa a fost influențată de mai mulți factori”, printre care injustiția, abuzul demonstrativ și faptul că legile sunt călcate în picioare.

Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general în noiembrie 2019 și a fost suspendat în octombrie 2021. Decizia de suspendare a lui Stoianoglo din funcție a fost luată după ce procurorul Victor Furtună a decis pornirea urmăririi penale împotriva șefului Procuraturii Generale, cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Stoianoglo a pledat nevinovat și a depus două plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), invocând că a fost reținut și suspendat din funcție ilegal. Pe 24 octombrie curent, CtEDO i-a dat dreptate și a obligat R. Moldova să-i achite un prejudiciu moral de 3.600 de euro. Anul trecut, președinta Maia Sandu a semnat decretul prezidențial de eliberare din funcția a procurorului general Alexandr Stoianoglo.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Alegerile prezidențiale referendumul privind integrarea R. Moldova în UE vor fi organizat pe 20 octombrie 2024. Stoianoglo devine al cincilea candidat care și-a anunțat în mod oficial candidatura. Pe lângă acesta, în cursa prezidențială va concura președinta Maia Sandu, fostul ministru de Externe în Guvernul Filip  - Tudor Ulianovschi, politicianul Andrei Năstase și fostul premier, Ion Chicu.

Totodată, pe 19 mai, Partidul Social Democrat European (PSDE) - fostul PDM - a anunțat că va avea propriul candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, fără a preciza cine va fi acesta.

Anterior, atât fostul premier Ion Chicu, cât și ex-primarul de Bălți Renato Usatîi au declarat că intenționează să candideze la funcția de șef al statului. În timp ce cei doi politicieni nu au luat o decizie definitivă, edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că nu va candida la alegerile prezidențiale din toamnă.