Maia Sandu, la Summitul din Elveția: „Pacea Ucrainei este pacea R. Moldova”

Maia Sandu, la Summitul din Elveția: „Pacea Ucrainei este pacea R. Moldova”
Sursa foto: Facebook/Maia Sandu

„Pacea Ucrainei este pacea Moldovei”. Declarația aparține președintei Maia Sandu, care a participat sâmbătă la conferința internaţională privind pacea în Ucraina, organizată la cererea Kievului în Elveția. Șefa statului a reafirmat angajamentul de neclintit al țării noastre pentru restaurarea păcii în Ucraina și în Europa.

„(...) Pacea trebuie apărată. De noi toți. Noi trebuie să construim o lume care să fie puternică și unită și care să susțină, activ, națiuni precum Ucraina în eforturile lor pentru pace și securitate. Mă aflu astăzi în fața Dumneavoastră pentru a reafirma angajamentul de neclintit al Moldovei pentru restaurarea păcii în Ucraina și în Europa. O pace care respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Chiar dacă noi avem resurse limitate, avem o dorință puternică de a ajuta. Moldova a făcut pași importanți în conformitate cu formula de pace a Ucrainei”, a spus Sandu.

Președinta a mai menționat că R. Moldova facilitează exporturile de cereale din Ucraina către piețele globale și că țara noastră a primit sute de mii de refugiați și s-a alăturat eforturilor internaționale de a elibera copii ucraineni răpiți.

„În privința justiției, noi ne-am alăturat registrului pagubelor al Consiliului Europei, pentru a ne asigura că Rusia va plăti reparații. La fel de important este că noi ne consolidăm reziliența pentru a menține stabilitatea acasă și pentru a fi un vecin puternic și de ajutor pentru Ucraina, cu care avem o graniță de 1200 de kilometri (...)”, a mai adăugat Sandu.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina, organizată la cererea Kievului, s-a deschis sâmbătă la Burgenstock, în Elveţia, în cadrul căreia au fost discutaţi primii paşi care să deschidă calea negocierilor de pace în războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

Cu o zi înainte, Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut ca Ucraina să renunţe complet la teritoriile Doneţk, Lugansk, Herson, Zaporojieşi peninsula Crimeea ca o condiţie pentru încheierea războiului. Kievul a respins ideea.

Conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina s-a deschis în Elveţia
Conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina, organizată la cererea Kievului, s-a deschis sâmbătă la Burgenstock, în Elveţia, în cadrul căreia vor fi discutaţi primii paşi care să deschidă calea negocierilor de pace în războiul declanşat de Rusia în Ucraina, scrie Agerpres. Şefi de stat şi de…