UPDATE/ Mai multe cămine studențești și aziluri pentru bătrâni vor fi renovate. R. Moldova împrumută 20 de milioane de euro

UPDATE/ Mai multe cămine studențești și aziluri pentru bătrâni vor fi renovate. R. Moldova împrumută 20 de milioane de euro
Sursa foto: 89Stocker

UPDATE (17 aprilie 10:56) Ministerul Muncii anunță că vor fi construite 450 de locuințe sociale pentru 1600 beneficiari, reconstruite cămine studențești pentru 730 beneficiari și aziluri pentru bătrâni pentru 730 beneficiari. În acest sens, cabinetul de miniștri a votat miercuri, 17 aprilie, ratificarea Acordului-cadru de împrumut privind finanțarea proiectului „Locuințe Publice III”, în valoare de 20 milioane euro.

Potrivit instituției, implementarea proiectului va contribui:

  • în sectorul locuințelor: la creșterea capacității fondului public de locuințe, accesibile pentru închiriere, destinate persoanelor social/economic vulnerabile, care nu dispun de condiții satisfăcătoare de trai, precum și pentru angajații din sectorul public care prestează servicii sociale și administrative;
  • în sectorul educației: la modernizarea spațiilor de cazare ale instituțiilor de învățământ, astfel ca acestea să corespundă necesităților copiilor, inclusiv a celor cu dizabilități și să ofere un mediu de învățământ sigur și incluziv pentru toți;
  • în sectorul serviciilor sociale: la reabilitarea/extinderea spațiilor de cazare ale instituțiilor de plasament pentru persoanele vârstnice care și-au pierdut autonomia, precum și pentru cele cu dizabilități.

Totodată, Guvernul a aprobat și ratificarea Acordului de grant dintre R. Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) pentru implementarea măsurilor de eficiență energetică, prin reducerea consumului de energie al acestora și diversificarea aprovizionării cu energie, precum și reducerea sărăciei energetice și îmbunătățirea condițiilor generale de viață pentru beneficiarii finali. Lucrările vor costa un milion de euro.

ȘTIRE INIȚIALĂ (5 martie 10:54) Mai multe cămine studențești și aziluri pentru bătrâni vor fi renovate. În acest sens, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) va oferi țării noastre un împrumut în valoare de 20 de milioane de euro. Totodată, banca va finanța și construcția sau reabilitarea a 450 de locuințe sociale.

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului-cadru de împrumut între Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și R. Moldova pentru proiectul „Locuințe publice III”.

Totodată, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va aloca, din Fondul de Investiții Verzi și Sociale, un grant în valoare de un milion de euro.

„Banii vor fi utilizați pentru creșterea eficienței energetice și reducerea amprentei de mediu a unităților locative care sunt planificate pentru reconstrucție în cadrul proiectului „Locuințe publice III””, a notat Serviciul de presă al Parlamentului.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În acest sens, Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat avizul consultativ pentru încheierea unui acord de finanțare.

CEB va debursa împrumutul și grantul de investiții ale proiectului în tranșe, prima fiind realizată în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a Acordului, iar celelalte în baza rapoartelor de progres despre implementarea acestuia.

Proiectul va fi implementat până în anul 2030 și va fi realizat de către Unitatea de implementare a proiectului „Locuințe sociale II”.