La Ciocana va fi construită o închisoare cu peste 1.000 de locuri de detenție

La Ciocana va fi construită o închisoare cu peste 1.000 de locuri de detenție
Sursa foto: Анатолий Зубанюк

În sectorul Ciocana al capitalei va fi construită o închisoare, cu peste o mie de locuri pentru deținuți, a anunțat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, într-un interviu pentru NewsMaker. Potrivit ministrei, noua închisoare ar urma să înlocuiască vechiul penitenciar nr.13 din centrul capitalei.

„Raportul privind drepturile omului de anul trecut a scos la iveală aceleași probleme ca în anii precedenți, inclusiv condițiile de detenție în închisoarea nr.13 din Chișinău, care se află într-o clădire foarte veche. Una dintre sarcinile mele după numirea mea în calitate de ministră a fost construirea unui nou penitenciar. Din păcate, această problemă există de zece ani. Construcția a fost blocată din diverse motive. (...) Anul trecut, o echipă a Ministerului Justiției, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a făcut un efort uriaș pentru a revizui proiectul de construcție și a reduce scara de la 1.560 la 1.050 de locuri”, a declarat ministra.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit acesteia, ministerul a ajuns la un acord cu Oficiul Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiecte (UNOPS), privind construcția noii închisori. Astfel, UNOPS va selecta un antreprenor de construcții pe baza unei licitații în următoarele 6-8 luni.

Penitenciarul ar urma să fie construit până în 2028. Acesta va fi amplasat pe strada Uzinelor 251 din sectorul Ciocana și va avea un parc fotovoltaic pentru îmbunătățirea eficienței energetice.