Israelul anunță că a preluat controlul asupra zonei din Gaza a punctului de trecere a frontierei de la „Rafah”

Israelul anunță că a preluat controlul asupra zonei din Gaza a punctului de trecere a frontierei de la „Rafah”
Sursa foto: X/ Israel Defense Forces

Armata israeliană (IDF) a anunțat marți dimineața că a preluat controlul operațional asupra zonei din Gaza a punctului de trecere a frontierei de la Rafah, după o noapte de bombardamente intense asupra estului acestei localități din sudul Fâșiei Gaza şi care se învecinează cu Egiptul, transmite Agerpres.

Forțele israeliene continuă „să scaneze” punctul de trecere a frontierei, a indicat armata israeliană, fără să precizeze numărul de militari desfășurați, anunțând însă că este vorba despre o operațiune „precisă şi limitată” împotriva obiectivelor grupării islamiste palestiniene Hamas, a relatat EFE.

O unitate de blindate „a operat în zonă. În prezent, forțele speciale inspectează punctul de trecere” de la Rafah, „avem controlul operațional al zonei”, a adăugat IDF, care a precizat că se referă „exclusiv la zona din Gaza a punctului de trecere a frontierei”, potrivit AFP.

Armata israeliană a anunțat că operează încă de noaptea trecută într-o anumită zonă din estul Rafah, de unde majoritatea populației şi unele organizații internaționale au fost evacuate, potrivit IDF, citată de Reuters.

Într-o conferință de presă organizată marți dimineață, armata israeliană a mai anunțat că punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom a fost închis marți din motive de securitate şi va fi redeschis odată ce situația de securitate o va permite.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Mai mult de 34.600 de palestinieni au fost uciși în conflictul dintre Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza. ONU a declarat că foametea este iminentă în enclavă.

Războiul a început atunci când militanții Hamas au atacat Israelul la 7 octombrie 2024, ucigând aproximativ 1.200 de persoane şi răpind alte 252, dintre care se crede că 133 au rămas în captivitate în Gaza, potrivit calculelor israeliene.