Încă două persoane au fost reținute în dosarul Interpol. Detalii de la Procuratura Anticorupție

Încă două persoane au fost reținute în dosarul Interpol. Detalii de la Procuratura Anticorupție
Sursa foto: interpol-stop.com/en/red-notice

Încă două persoane au fost reținute în dosarul Interpol. Potrivit Procuraturii Anticorupție, un bănuit este cercetat în libertate, iar altul a fost plasat în arest pentru 30 de zile.

Astfel, în urma desfășurării investigațiilor, pe 9 iunie curent, o persoană a fost reținută la Aeroportul Internațional Chișinău la ieșirea din țară, fiind efectuată o percheziție și ridicate dispozitive digitale și alte obiecte. După o evaluare a riscurilor implicate, procurorii au decis înaintarea unui demers la judecătorul de instrucție privind aplicarea arestului preventiv în privința acestei persoane.

În rezultat, marți, 11 iunie, Judecătoria Chișinău sediul Ciocana, a admis demersul procurorilor, fiind aplicată măsura preventivă – arestul preventiv pe un termen de 30 de zile.

Totodată, pe 10 iunie, o altă persoană a fost reținută, fiind de asemenea efectuate percheziții la adresele asociate acestei persoane. După o evaluare a riscurilor implicate, procurorii au decis eliberarea acestei persoane, care urmează să fie cercetată în stare de libertate.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Pe 4 iunie, Procuratura Anticorupție a anunțat că investighează o presupusă schemă de corupție, prin care funcționari publici din R. Moldova și alte țări ar fi primit mită pentru a șterge numele mai multor criminali notorii din lista Interpolului, ajutându-i să obțină să obțină azil sau statut de refugiat în diferite state.

Instituția precizase atunci că a efectuat 33 de percheziții în cadrul unei anchete comune între R. Moldova și Franța, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al SUA. În urma descinderilor au fost reținute cinci persoane, patru fiind eliberate de către procuror „pentru că nu există temei de aplicare a măsurii preventive, riscul de eschivare, de împiedicare a bunei desfășurări a justiției și de săvârșire a altor infracțiuni”.

Singura persoana care nu a fost eliberată s-a dovedit a fi șeful biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu. Joi, 6 iunie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus plasare lui Țentiu în arest preventiv, pe un termen de 30 de zile. Acestuia i se incriminează două capete de acuzare din Codul penal. Totodată, șapte angajați ai Biroului Interpol Moldova au fost suspendați din funcții în urma scandalului de corupție în care ar fi implicați.