Înainte de moarte, Alexei Navalnîi a scris o carte autobiografică. Memoriile vor fi publicate la toamnă

Înainte de moarte, Alexei Navalnîi a scris o carte autobiografică. Memoriile vor fi publicate la toamnă
Sursa foto: Dawid Zuchowicz/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

Văduva lui Alexei Navalnîi a anunțat că în prezent au loc pregătiri pentru publicarea memoriilor opozantului rus. Cartea a fost deja tradusă în 11 limbi și va fi lansată pe 22 octombrie curent, a precizat Iulia Navalnaia într-o postare pe rețeaua X.

„Nu mi-am imaginat că Alexei își va scrie biografia în așa mod. Am crezut că vom avea vreo 80 de ani, el va sta la calculator lângă geamul deschis și va tapa, iar eu voi roi, mormăind că în curând vor sosi nepoții, iar el se ocupă de prostii. Dar după tentativa de otrăvire din 2020, toată lumea a spus: „Alexei, ar trebui să scrii o carte”. Însă el nu voia. Ce fel de autobiografie la 44 de ani? A trecut doar puțin mai mult de jumătate din viață. [...] S-a dovedit că nu mai urma o a doua jumătate”, a scris văduva lui Alexei.

Potrivit Iuliei Navalnaia, în pofida reticenței de la început, Alexei a început să scrie cartea, și, în mod neașteptat, s-a implicat rapid: „îi plăcea să-și aducă aminte de evenimentele din viața sa, în contextul evenimentelor din țară”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Pe 22 octombrie, memoriile lui Alexei vor fi lansate simultan în mai multe limbi. Au fost deja traduse în 11 limbi și sunt disponibile pentru precomandă începând de astăzi. Cu siguranță, cartea va fi lansată și în rusă”, a conchis Navalnaia.

The New York Times scrie că în Statele Unite cartea va fi publicată de editura „Knopf”, cu titlul „Patriot”, tirajul inițial fiind de 500 de mii de exemplare.

Alexei Navalnîi, principalul opozant al președintelui rus Vladimir Putin, a murit pe 16 februarie, la vârsta de 47 de ani, într-o închisoare din Siberia. Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea liderului opoziției, care a fost înmormântat pe 1 martie la Moscova.

Atât președintele SUA Joe Biden, cât și unii lideri europeni, au declarat că vinovat de moartea lui Alexei Navalnîi este nimeni altul decât Vladimir Putin.