În satul Alexăndreni din raionul Sângerei a fost deschisă prima farmacie subvenționată de stat

În satul Alexăndreni din raionul Sângerei a fost deschisă prima farmacie subvenționată de stat
Sursa foto: Ministerul Sănătății 

Prima farmacie din cadrul proiectului guvernamental „Farmacie în satul tău” a fost deschisă pe 28 martie în satul Alexăndreni din raionul Sîngerei. La prima etapă, peste 7o de localități vor beneficia de farmacii subvenționată de stat. Pentru celelalte localități a fost inițiată o nouă procedură de licitație.

Proiectul se desfășoară urmare a aprobării de către Guvern a regulamentului potrivit căruia, antreprenorii care vor deschide farmacii în satele în care nu există asistență farmaceutică, vor primi licență gratuită și subvenții lunare de la 10 până la 20 de mii de lei, în dependență de venitul înregistrat.

„La prima etapă au fost selectate 150 de localități rurale, care corespund anumitor criterii: lipsa unei farmacii licențiate în localitate, amplasarea la distanță mare de raion/municipiu, iar populația să depășească 1000 de locuitori. După prima licitație desfășurată în februarie curent, 71 de localități vor beneficia de farmacii. Pentru celelalte localități a fost inițiată o nouă procedură de licitație.  Acum cetățenii din zonele rurale vor fi asigurați cu medicamente esențiale mai aproape de locul de trai, fapt ce va contribui la reducerea semnificativă a barierelor în accesul la tratament și la îmbunătățirea calității vieții”, anunță Ministerul Sănătății.

În prezent, în R. Moldova sunt autorizate 1.510 farmacii, care sunt distribuite neuniform, întrucât majoritatea sunt concentrate în municipii și centre raionale. Astfel, din cele 1.477 de sate din țară, doar 418 dispun de farmacii.