În raionul Dondușeni a fost înregistrat un caz de pestă porcină africană

În raionul Dondușeni a fost înregistrat un caz de pestă porcină africană
Sursa foto: Christopher Carson / Unsplash

În R. Moldova a fost înregistrat încă un caz de pestă porcină africană (PPA). De această dată, boala infecțioasă a fost depistată la un porc domestic dintr-o gospodărie din satul Țaul, raionul Dondușeni.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), cazul a fost semnalat în perioada 22-29 martie, la o săptămână după ce pe teritoriul țării noastre nu au fost înregistrate cazuri noi de rabie, pestă porcină, gripă aviară sau alte boli.

Pesta porcină africană este o boală infecțioasă, foarte contagioasă, virotică, cu evoluție obișnuit acută, care afectează atât porcul domestic, cât și diverse specii sălbatice. Este caracterizată clinic prin creșterea temperaturii corpului, tulburări cardiovasculare, respiratorii și nervoase, asemănătoare cu cele întâlnite la pesta porcină clasică, iar anatomopatologic prin leziuni mai grave de diateza hemoragică.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Simptomele pestei porcine africane sunt: febră mare; lipsa poftei de mâncare; respirație îngreunată; vomă; imposibilitatea porcului de a sta în picioare, pete roșii albăstrui pe piele, în special în zona urechilor și a râtului; tuse; diaree.

Sursele de infecție sunt reprezentate de porcii bolnavi și trecuți prin boală, care elimină virusul în mediul exterior prin toate secrețiile și excrețiile, contaminând adăposturile, așternuturile, materialele de îngrijire, furajele, mijloacele de transport, etc.

În acest context, ANSA recomandă procurarea animalelor, păsărilor, ouălor și produselor alimentare de origine animală doar din spații/locuri autorizate, pentru a evita răspândirea bolilor contagioase.

Totodată, deținătorii de animale și păsări sunt îndemnați să țină viețuitoarele în interiorul curților și să aplice măsuri de precauție mai riguroase.