În aprilie, Energocom va vinde gaze naturale către Moldovagaz cu 450 de euro pentru o mie de metri cubi

În aprilie, Energocom va vinde gaze naturale către Moldovagaz cu 450 de euro pentru o mie de metri cubi
Sursa foto: Getty Images

Ministerul Energiei anunță că în luna aprilie SA Energocom va vinde gaze naturale către Moldovagaz cu 450 euro/1000 m3. La licitația organizată pe data de 4 aprilie au fost procurate peste 30 de milioane metri cubi, la prețul sub cel oferit de Gazprom pentru Moldovagaz, anunță ministerul într-un comunicat.

„SA Energocom a finalizat procedura de achiziție a gazelor necesare pentru luna aprilie, conform dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale și solicitării SA Moldovagaz. La licitația organizată pe data de 4 aprilie au fost procurate peste 30 de milioane metri cubi, la prețul sub cel oferit de Gazprom pentru Moldovagaz”, anunță Ministerul Energiei.

Pe lângă gazele respective și gazele naturale comprimate (LNG) procurate în regim de testare în primele două zile din aprilie, restul necesarului de consum pentru luna în curs va fi acoperit de SA Energocom din stocurile create la începutul sezonului rece 2023-2024.

„Prețul foarte bun la care am făcut achiziții în ultimele zile ne va permite să reducem prețul de vânzare a gazelor către SA Moldovagaz. Sperăm ca în timpul apropiat să avem parte de o conjunctură de prețuri la fel de favorabile pe piață”, a declarat Victor Bînzari, directorul interimar al SA Energocom.

Conform Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 27 decembrie 2023, în perioada ianuarie – aprilie 2024, SA Energocom vinde gaze naturale către SA Moldovagaz la preț de 550 euro/1000 m3.

În urma licitației de joi, 4 aprilie, Agenția Proprietății Publice, în calitate de acționar unic, și Consiliul societății Energocom au agreat, pentru luna aprilie, scăderea prețului respectiv la 450 euro/ 1000 m3.

Zilele trecute, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, anunța că prețul preliminar de achiziție a gazelor naturale în aprilie 2024, furnizate de Gazprom către R. Moldova, va fi de 327,27 de dolari pe mia de metri cubi. Întregul volum de gaze de la Gazprom va fi direcționat pentru necesitățile Tiraspoltransgaz.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În luna februarie, prețul gazelor naturale pentru consumatorii din R. Moldova a fost redus până la 14.46 lei/m3, cu circa 3,5 lei. Noul tarif a intrat în vigoare pe 23 februarie.

Zilele trecute, Ministerul Energiei a anunțat că în primele două zile ale lunii aprilie, consumatorii din R. Moldova (malul drept al râului Nistru) au utilizat în gospodăriile lor gaze din Statele Unite ale Americii, livrate prin portul grecesc Alexandroupolis. Este vorba despre un volum de testare cu gaze naturale lichefiate, importate de societatea pe acțiuni Energocom de la compania grecească DEPA.

Energocom a procurat gaze naturale mai ieftine decât cele furnizate de gigantul rus Gazprom
R. Moldova a procurat circa 30 de milioane de metri cubi de gaze naturale cu un preț mai mic față de cel furnizat de gigantul rus Gazprom. Despre acest lucru a anunțat membrul consiliului de administrație al companiei Energocom, Alexandr Slusari. „Energocom a organizat o licitație privind achizițio…
Ministrul Energiei susține că nu poate divulga prețul pentru gazele cumpărate în regim de testare din SUA
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, susține că nu poate să comunice prețul gazului natural cumpărat din Statele Unite ale Americii pe 1 și 2 aprilie, deoarece condițiile contractului cu compania americană nu permit acest lucru. Totuși, Parlicov susține că acest preț este „cu puțin mai mare” decât c…