R. Moldova importă gaze naturale lichefiate, în regim de testare, din SUA: „Prețul este unul competitiv”

R. Moldova importă gaze naturale lichefiate, în regim de testare, din SUA: „Prețul este unul competitiv”
Sursa foto: Ministerul Energiei

În primele două zile ale lunii aprilie, consumatorii din R. Moldova (malul drept al râului Nistru) vor utiliza în gospodăriile lor gaze din Statele Unite ale Americii, livrate prin portul grecesc Alexandroupolis. Este vorba despre un volum de testare cu gaze naturale lichefiate (LNG), importate de societatea pe acțiuni Energocom de la compania grecească DEPA, anunță Ministerul Energiei.

„Luni și marți vom achiziționa câte 14 mii MWh de gaze naturale din portul Alexandroupolis. În total, sunt circa 28 mii MWh, ceea ce constituie echivalentul a 2,6 milioane metri cubi de gaze. Sunt gaze necesare consumului curent, iar prețul este unul competitiv. Dacă vom agrea o formulă de continuare a acestei colaborări, vom anunța cetățenii în termeni proximi”, a spus directorul interimar al SA Energocom, Victor Bînzari.

Managerul SA Energocom precizează că gazele LNG sunt o industrie aparte față de extragerea și transportarea gazelor cu care sunt obișnuiți cetățenii R. Moldova. Gazele LNG, de alternativă a celor rusești, sunt lichefiate la temperaturi joase, transportate pe mare și apoi regazeificate.

„Diversificarea surselor de gaze va fortifica și mai mult securitatea energetică a țării, a precizat Victor Bînzari, pregătind operatorii de pe piață de orice evoluții, în contextul în care la sfârșitul anului 2024 expiră contractul de tranzit a gazelor rusești prin Ucraina, iar țara vecină a spus că nu va negocia o prelungire”, transmite Ministerul Energiei.

SA Energocom a început colaborarea cu DEPA în luna aprilie 2023. Anul trecut, compania grecească a câștigat mai multe licitații publice de livrare a gazelor în R. Moldova, atât pentru consum curent, cât și pentru stocare în depozite.

La 30 noiembrie anul trecut, SA Energocom și DEPA Commercial au semnat un Memorandum de Înțelegere, prin care își exprimau angajamentul de a intensifica cooperarea în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale, inclusiv a gazelor naturale lichefiate.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În luna februarie, prețul gazelor naturale pentru consumatorii din R. Moldova a fost redus până la 14.46 lei/m3 (cu TVA), cu circa 3,5 lei. Noul tarif a intrat în vigoare vineri, 23 februarie, după ce decizia ANRE din 21 februarie a fost publicată în Monitorul Oficial al R. Moldova.

După cum au declarat anterior autoritățile, gazele consumate de malul drept sunt cumpărate de compania de stat Energocom de pe bursele internaționale. Cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, livrate de Gazprom ajung în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpără peste 80% din necesarul de energie electrică.