Guvernul francez a anulat sosirea flăcării olimpice în Noua Caledonie, cuprinsă de violențe

Guvernul francez a anulat sosirea flăcării olimpice în Noua Caledonie, cuprinsă de violențe
Imagine simbol. Sursa foto: Thanassis Stavrakis / AP / SIPA/ Sipa

Flacăra olimpică nu va trece prin Noua Caledonie. Potrivit publicației Le Parisien, premierul francez Gabriel Attal a anunțat vineri anularea ștafetei torței olimpice planificate în arhipelag pe 11 iunie, din cauza revoltelor din acest teritoriu care aparține Franței.

Violențele, soldate cu șase morți și sute de răniți, au izbucnit din cauza unui nou proiect de lege, adoptat marţi de legislatorii de la Paris. Documentul le va permite rezidenţilor francezi care locuiesc în Noua Caledonie de zece ani să voteze în alegerile provinciale - măsură despre care unii lideri locali spun va dilua votul indigenilor kanak.

Astfel, miercuri, Guvernul francez a instaurat în Noua Caledonie stare de urgenţă, care va dura 12 zile. De asemenea, Parisul a interzis reţeaua de socializare TikTok în acest teritoriu, folosită amplu de către participanţi la revoltă.

În contextul acestui climat tensionat, trecerea flăcării olimpice, care ar fi trebuit să aibă loc peste mai puţin de o lună, a fost anulată din motive de securitate.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Anterior, președintele partidului „Adunarea Națională” (în original, Rassemblement national), Jordan Bardella a menționat că inițierea reformei înainte de Jocurile Olimpice a fost un act de iresponsabilitate.

„În prezent, Poliția este epuizată, deoarece țara noastră găzduiește evenimente sportive publice de luni de zile”, a precizat Jordan Bardella, citat de BFMTV.

Noua Caledonie este un ansamblu de insule și arhipelaguri melanieziene, situate în sud-vestul Oceanului Pacific, la aproximativ 1.200 de km est de Australia și la 1.500 de km nord-est de Noua Zeelandă. Aceasta colectivitate de peste mări atașată Franței, unde trăiesc în jur de 270.000 de locuitori, a obţinut o autonomie extinsă prin Acordul de la Nouméa.

Jocurile Olimpice de la Paris 2024: Astăzi va fi aprinsă Flacăra Olimpică, după modelul antic
Astăzi va fi aprinsă Flacăra Olimpică pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Ceremonia se va desfășura în Archaia Olympia, sanctuarul în care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. În faţa Templului Herei, se va ridica un nou pod între Jocurile Antice şi cele Moderne, menționează Comitetul Olimpic și…