Guvernul a lansat campania „Economisește energia - plătește mai puțin”. Ce li se recomandă moldovenilor
Guvernul a lansat campania „Economisește energia - plătește mai puțin”, în contextul în care R. Moldova se află în prag de criză energetică. Într-un scurt filmuleț informativ, purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a prezentat mai multe „acțiuni mici, dar care ne pot ajuta să salvăm și energia, și banii”.
„Dragi cetățeni, vom trece cu bine de această iarnă, pentru că Guvernul va continua să-i ajute pe cei vulnerabili, dar și pentru că societatea noastră este responsabilă. Fiecare dintre noi vrea să cheltuie cât mai puțin pe facturi. Și putem face acest lucru prin schimbări mici în casele noastre”, a spus Daniel Vodă.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Mai jos, vă prezentăm recomandările autorităților centrale:
- Stingeți becul în încăperile în care nu se află nimeni.
- Instalați becuri LED - ele au o viață mai lungă și consumă cu 75% mai puțină energie.
- Folosiți un termostat, dacă este posibil, și setați-l între 18 și 20 de grade. Astfel puteți reduce factura cu 30%, explică Guvernul.
- Încărcați complet mașina de spălat vase sau haine, reducând numărul de cicluri necesare. Folosiți programele econome de spălare și programați-le pe timp de noapte, când cererea este mai mică și importul de energie este mai ieftin.
- Scoateți dispozitivele din priză când nu sunt utilizate.
Amintim că, începând cu ziua de luni, 16 decembrie, în R. Moldova se instituie stare de urgență în sectorul energetic. Măsura, propusă de Guvern și motivată de riscul de „insuficiență a resurselor energetice” va fi valabilă timp de 60 de zile.
Decizia privind instituirea stării de urgență vine în contextul în care de la 1 ianuarie 2025 ar putea fi oprit tranzitul gazelor rusești prin Ucraina. Anterior, autoritățile de la Kiev au declarat că nu intenționează să prelungească contractul de tranzit al gazelor rusești către țările europene.
R. Moldova primește gaz de la Rusia în baza unui contract care este valabil până la sfârșitul lunii octombrie 2026. Cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, livrate de Gazprom ajung în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpăra anterior circa 90% din necesarul de energie electrică.