Grecia a introdus săptămâna de lucru de șase zile

Grecia a introdus săptămâna de lucru de șase zile
Sursa Foto: Shutterstock

Guvernul Greciei a decis să introducă săptămâna de lucru de șase zile, adică de 48 de ore. Astfel, personalul din anumite industrii și unități de producție va avea opțiunea de a lucra două ore în plus pe zi sau un schimb suplimentar de opt ore. Măsura a intrat în vigoare de la 1 iulie curent, relatează The Guradian.

Oficialii din Grecia declară că programul de șase zile de lucru se va aplica numai întreprinderilor private care furnizează servicii 24 de ore din 24. Angajații care vor lucra cu opt ore mai mult săptămânal vor fi recompensați cu o taxă suplimentară de 40%, adăugată la salariul zilnic.

Guvernul de centru-dreapta susține că inițiativa va rezolva problema angajaților care nu sunt plătiți pentru orele suplimentare, abordând în același timp problema muncii nedeclarate. Pe de altă parte, opozanții, care au ieșit deja în stradă pentru a protesta, cred că reforma reduce protecția juridică și drepturile lucrătorilor.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit oficialilor, inițiativa a fost impusă de pericolul scăderii populației și al lipsei de lucrători calificați. Reforma face parte dintr-un set mai amplu de legi ale muncii, adoptate anul trecut, transmite sursa citată.  

Grecii lucrează deja cele mai multe ore din Europa, în medie 41 de ore pe săptămână, conform Eurostat, deși sondajele au demonstrat, de asemenea, că sunt plătiți mult mai puțin.