UPDATE/ Funcționarii din primării vor primi sporuri lunare. Proiectul, votat în lectura a doua

UPDATE/ Funcționarii din primării vor primi sporuri lunare. Proiectul, votat în lectura a doua
Sursa foto: agora.md.

UPDATE (12 aprilie 15:35)/ Autoritățile publice locale de nivelul I vor putea acorda sporuri lunare pentru funcționarii publici de execuție de până la 50 % din salariul de bază. Această prevedere se regăsește în proiectul de lege adoptat, vineri, de Parlament în lectura a doua.

Potrivit proiectului, sporurile vor fi acordate în vederea consolidării capacităților profesionale ale funcționarilor publici de execuție din cadrul primăriilor. Banii vor fi alocați din veniturile proprii generate de autoritatea publică locală, în baza unui regulament intern aprobat printr-o decizie a consiliului local.

Totodată, sporul va putea fi acordat funcționarilor publici care nu beneficiază de indemnizația lunară prevăzută în Legea privind administrația publică locală. În document mai este prevăzută mărimea și modalitatea de acordare a acestor sporuri lunare.

ȘTIRE INIȚIALĂ (21 martie 14:36) Autoritățile publice locale vor putea acorda sporuri lunare pentru funcționarii publici de execuție de până la 50% din salariul de bază. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat, în prima lectură, de Parlament.

„Modificările propuse vizează extinderea categoriei de venituri ale bugetelor locale ale autorităților publice locale de nivel I, pentru a stimula financiar angajații prin stabilirea indemnizațiilor lunare conform criteriilor și condițiilor prevăzute de legislația în vigoare”, se menționează în comunicatul emis de Legislativ.

Astfel, proiectul de lege prevede modificări și în Legea cu privire la sistemul unic de salarizare, prin oferirea posibilității Autorităților Publice Locale de nivelul I să ofere sporuri lunare până la 50% din salariul de bază în scopul consolidării capacităților profesionale ale funcționarilor publici din cadrul primăriilor.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Sporurile lunare vor putea fi acordate doar din veniturile proprii generate de autoritatea publică locală, în baza unui regulament intern aprobat printr-o decizie a consiliului local.

Totodată, va fi posibilă acordarea unei autonomii mai mari autorităților publice locale deliberative de nivelul I în stabilirea regulilor proprii privind creșterea veniturilor salariale ale funcționarilor publici de execuție în funcție de rezultatele realizate și veniturile colectate în bugetele locale.

Proiectul de lege va fi propus spre adoptare în a doua lectură în plenul Parlamentului.