FSB a reținut un moldovean. Ar fi livrat explozibil, pentru a arunca în aer mașina unui fost angajat al SBU

FSB a reținut un moldovean. Ar fi livrat explozibil, pentru a arunca în aer mașina unui fost angajat al SBU
Colaj ziar.md

Ofițerii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) au reținut un moldovean, care deține și cetățenia Federației Ruse. Acesta este bănuit că a transportat explozibil în Rusia, care ulterior ar fi fost folosit pentru a arunca în aer mașina unui cetățean rus, ex-angajat al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

Pe 16 aprilie curent, FSB anunța că a reținut un bărbat, cetățean al Rusiei, care după începerea „operațiuni militare speciale” a plecat în Ucraina, unde a fost recrutat ofițer SBU, în octombrie anul trecut. Acesta ar fi provocat explozia de la Moscova, la ordinul serviciilor secrete ucrainene.

Presa rusă scrie că pe 17 aprilie a fost reținut un moldovean cu dublă cetățenie, care ar fi livrat dispozitivul explozibil.

„FSB a reținut un cetățean al Rusiei și al R. Moldova, născut în 1994, care, în calitate de curier, a livrat în Rusia din străinătate componentele unui dispozitiv exploziv, utilizat pe 12 aprilie 2024 (...)”, se arată în raport.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Într-un video publicat de FSB, poate fi observată o pungă de hârtie, care conține produse cosmetice, precum și un recipient gol. Potrivit ofițerilor, componentele dispozitivului exploziv au fost camuflate în instrumente pentru manichiură și produse de îngrijire a părului.

Coletul a fost trimis de la Varșovia prin intermediul unei companii private de transport. După ce marfa a ajuns în Lituania, „curierul”, cetățean al R. Moldova, a livrat coletul cu mașina la Moscova. Ulterior, pachetul a fost transmis bărbatului care a provocat explozia.

Potrivit Agerpres, fostul ofiţer al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a fost rănit săptămâna trecută, când mașina sa a fost aruncată în aer la Moscova. După explozie, fostul ofiţer al serviciilor ucrainene, care a trecut de partea Rusiei, Vasili Prozorov, a acuzat şi el „regimul terorist de la Kiev” că poartă responsabilitate pentru acest incident.

În martie 2019, Vasili Prozorov a participat la o conferinţă de presă la Moscova, unde a fost prezentat ca un dezertor care a trecut de partea Rusiei. El a declarat apoi că a lucrat pentru SBU între 1999 şi 2018, dând asigurări că a furnizat informaţii Moscovei începând din aprilie 2014, având o „motivare ideologică”.

0:00
/
Sursa video: ria.ru
0:00
/
Sursa video: ria.ru