Federația de Judo: Niciun sportiv al Lotului Național nu participă la competițiile BRICS, organizate în Rusia

Federația de Judo: Niciun sportiv al Lotului Național nu participă la competițiile BRICS, organizate în Rusia
Imagine simbol. Sursa foto: Federația de Judo a R. Moldova / Facebook

Federația de Judo a R. Moldova susține că niciun sportiv din Lotul Național nu a participat la Jocurile BRICS - „versiunea rusească” a Jocurilor Olimpice. Reacția vine după ce Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat că a inițiat o anchetă internă în cazul a șase sportivi moldoveni, care până ieri figurau pe listele participanților la competițiile BRICS din orașul Kazan, Republica Tatarstan.

„Federația Națională de Judo nu a delegat și nici într-un caz nu a înregistrat un sportiv al selecționatei naționale la evenimente sportive din Rusia. Federația deține patru candidați la Jocurile Olimpice din Paris și împreună cu Lotul Național continuăm pregătirea cât mai eficientă pentru a ajunge pe Podiumul Olimpic”, au anunțat reprezentanții Federației într-o postare publicată pe Facebook.

Acum o zi, Europa Liberă Moldova a publicat un material în care se menționa că șase sportivi din R. Moldova participă la Jocurile BRICS, pe care Federația Rusă le găzduiește înaintea Olimpiadei de la Paris, la care nu participă ca stat.

Șase sportivi moldoveni participă la „versiunea rusească” a Jocurilor Olimpice. Reacția Chișinăului
Șase sportivi din R. Moldova participă la Jocurile BRICS, pe care Federația Rusă le găzduiește înaintea Olimpiadei de la Paris, la care nu participă ca stat. Președintele Comitetului Național Olimpic și reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării (MEC) au declarat pentru Europa Liberă că mol…

Potrivit listelor participanților, publicate pe site-ul oficial al Jocurilor BRICS și consultate de Ziar.md marți, „naționala” R. Moldova era reprezentată de trei sportivi la sambo (Vera Zorea, Evelina Cazacu, Ana-Maria Vaculovschi), o sportivă - la gimnastica ritmică (Elina Tarleva), un sportiv - la judo (Valeri Muravski) și încă o sportivă - la proba de belt wrestling (Victoria Bolohan). Astăzi însă, de pe lista participanților au dispărut două nume. Este vorba despre Valeri Muravski și Victoria Bolohan.

Președintele Comitetului Național Olimpic - Nicolae Juravschi și secretarul de stat al Ministerului Educației responsabil de domeniul sportului - Sergiu Gurin, au declarat pentru Europa Liberă că moldovenii vizați au plecat în orașul Kazan fără avizul autorităților de la Chișinău și că cei șase vor fi sancționați, inclusiv financiar.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Ulterior, MEC a precizat că a solicitat explicații de la federațiile din care fac parte sportivii. Mai exact, este vorba de Asociația de Lupte la Brâu, Federația de Judo, Federația de Sambo și Federația de Gimnastică Ritmică.

„Am solicitat explicații”. MEC, despre sportivii care participă la „versiunea rusească” a Jocurilor Olimpice
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a inițiat o anchetă internă în cazul celor șase sportivi moldoveni care participă la Jocurile BRICS - „versiunea rusească” a Jocurilor Olimpice. Instituția a anunțat că „a solicitat explicații” de la federațiile din care fac parte sportivii. Mai exact, este v…
„Dacă în urma anchetei interne se va constata că federațiile au admis, cu bună știință, delegarea sportivilor pentru participare, acestea riscă reducerea sau sistarea finanțării. Totodată, amintim că federațiile pot sancționa sportivii care participă în mod neautorizat la competiții, prin excluderea acestora din lotul național”, a transmis Ministerul într-o reacție.

Creată în 2009 ca un fel de contrapondere la grupările occidentale de state, organizația interguvernamentală BRICS include Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Iranul, Egiptul, Etiopia și Emiratele Arabe Unite. Ediția din acest an a Jocurilor BRICS are loc în orașul Kazan, din Republica Tatarstan a Federației Ruse, în perioada 12 - 23 iunie.

Potrivit presei din stânga Nistrului, la competiții participă și sportivi din regiunea transnistreană. Printre aceștia se numără Dmitri Tarabin, Alexandr Tufaniuk și Nikolai Orlov.