„Am solicitat explicații”. MEC, despre sportivii care participă la „versiunea rusească” a Jocurilor Olimpice

„Am solicitat explicații”. MEC, despre sportivii care participă la „versiunea rusească” a Jocurilor Olimpice
Sursa foto: Getty Images

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a inițiat o anchetă internă în cazul celor șase sportivi moldoveni care participă la Jocurile BRICS - „versiunea rusească” a Jocurilor Olimpice. Instituția a anunțat că „a solicitat explicații” de la federațiile din care fac parte sportivii. Mai exact, este vorba de Asociația de Lupte la Brâu, Federația de Judo, Federația de Sambo și Federația de Gimnastică Ritmică.

„Dacă în urma anchetei interne se va constata că federațiile au admis, cu bună știință, delegarea sportivilor pentru participare, acestea riscă reducerea sau sistarea finanțării. Totodată, amintim că federațiile pot sancționa sportivii care participă în mod neautorizat la competiții, prin excluderea acestora din lotul național”, a transmis Ministerul într-o reacție.

Potrivit instituției, federațiile nu pot delega membrii loturilor naționale la competiții sportive internaționale fără o coordonare prealabilă cu MEC, cu 14 zile înainte de desfășurarea competiției propriu-zise.

„Participarea la așa-numita competiție încurajează statul agresor care se face vinovat de crimele comise pe teritoriul Ucrainei. Această competiție organizată pe teritoriul Federației Ruse încalcă prevederile Cartei Olimpice, document care guvernează organizarea, acțiunile și funcționarea Mișcării Olimpice”, au precizat responsabilii de la Ministerul Educației.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Amintim că, acum o zi, Europa Liberă Moldova a publicat un material în care se menționa că șase sportivi din R. Moldova participă la Jocurile BRICS, pe care Federația Rusă le găzduiește înaintea Olimpiadei de la Paris, la care nu participă ca stat.

Președintele Comitetului Național Olimpic - Nicolae Juravschi și secretarul de stat al Ministerului Educației responsabil de domeniul sportului - Sergiu Gurin, au declarat pentru Europa Liberă că moldovenii au plecat în orașul Kazan fără avizul autorităților de la Chișinău și că cei șase vor fi sancționați, inclusiv financiar.

Creată în 2009 ca un fel de contrapondere la grupările occidentale de state, organizația interguvernamentală BRICS include Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Iranul, Egiptul, Etiopia și Emiratele Arabe Unite. Ediția din acest an a Jocurilor BRICS are loc în orașul Kazan, din Republica Tatarstan a Federației Ruse, între 12 și 23 iunie.

Potrivit presei din stânga Nistrului, la competiții participă și sportivi din regiunea transnistreană. Printre aceștia se numără Dmitri Tarabin, Alexandr Tufaniuk și Nikolai Orlov.

Șase sportivi moldoveni participă la „versiunea rusească” a Jocurilor Olimpice. Reacția Chișinăului
Șase sportivi din R. Moldova participă la Jocurile BRICS, pe care Federația Rusă le găzduiește înaintea Olimpiadei de la Paris, la care nu participă ca stat. Președintele Comitetului Național Olimpic și reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării (MEC) au declarat pentru Europa Liberă că mol…