Șase sportivi moldoveni participă la „versiunea rusească” a Jocurilor Olimpice. Reacția Chișinăului

Șase sportivi moldoveni participă la „versiunea rusească” a Jocurilor Olimpice. Reacția Chișinăului
Sursa foto: vk.com/minsport_so

Șase sportivi din R. Moldova participă la Jocurile BRICS, pe care Federația Rusă le găzduiește înaintea Olimpiadei de la Paris, la care nu participă ca stat. Președintele Comitetului Național Olimpic și reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării (MEC) au declarat pentru Europa Liberă că moldovenii au plecat în orașul Kazan fără avizul autorităților de la Chișinău și că cei șase vor fi sancționați, inclusiv financiar.

Trei sportivi reprezintă „naționala” R. Moldova la sambo (Vera Zorea, Evelina Cazacu, Ana-Maria Vaculovschi), una - la gimnastica ritmică (Elina Tarleva), unul - la judo (Valeri Muravski) și încă o sportivă - la proba de belt wrestling (Victoria Bolohan).

Captură de ecran. Sursa foto: results.bricskazan2024.games

Potrivit sursei citate, unii dintre acești sportivi au obținut în ultimii ani premii la campionate mondiale și europene. De exemplu, Evelina Cazacu și Vera Zorea au obținut în 2023 locul trei la Campionatul European de Sambo (U-20): Cazacu în categoria de 80 de kg, iar Zorea, la categoria de 54 de kg. Ulterior, în aprilie curent, Ana-Maria Vaculovschi a câștigat medalia de bronz la Cupa Mondială de Sambo, la categoria de greutate de până la 59 de kg.

Secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC), responsabil de domeniul sportului, Sergiu Gurin, a spus că a aflat din presă despre participarea sportivilor moldoveni „jocurile olimpice” din Rusia.

„Trebuiau să ceară permisiunea Ministerului Educației, dar nu au făcut-o, au plecat pe cont propriu. Urmează să fie sancționați, inclusiv financiar”, a declarat Gurin pentru Europa Liberă.

La rândul său, președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv din R. Moldova, Nicolae Juravschi, a declarat pentru sursa citată că nu știa despre participarea sportivilor moldoveni la aceste competiții și califică această acțiune drept „regretabilă”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Este o noutate și pentru mine. Urmează ca Ministerul să stabilească cum au ajuns sportivii acolo, dacă au ajuns prin intermediul federațiilor sau pe alte căi”, a spus Juravschi.

Potrivit lui Nicolae Juravschi, pentru a participa la competiții, sportivii ar trebui să obțină un aviz de la Ministerul Educației. Ulterior, acest aviz ar trebui să ajungă și la Comitetul Național Olimpic și Sportiv. Juravschi susține că nu a primit un astfel de aviz pentru sportivii respectivi și că acum se „pregătește intens” de Jocurile Olimpice de la Paris, la care până acum s-au calificat 15 sportivi din R. Moldova.

Amintim că Rusia nu participă cu o delegație de țară la Jocurile Olimpice de Vară de la Paris, din cauza invaziei din Ucraina, dar și a scandalurilor de dopaj sponsorizat de stat, de mai înainte.

Ediția din acest an a Jocurilor BRICS are loc în orașul Kazan din Republica Tatarstan a Federației Ruse, între 12 și 23 iunie. Potrivit presei din stânga Nistrului, la competiții participă și sportivi din regiunea transnistreană. Printre aceștia se numără Dmitri Tarabin, Alexandr Tufaniuk și Nikolai Orlov.

Creată în 2009 ca un fel de contrapondere la grupările occidentale de state, organizația interguvernamentală BRICS include Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Iranul, Egiptul, Etiopia și Emiratele Arabe Unite.