Exploatarea incorectă a sobelor și imprudența în timpul fumatului au mai luat două vieți

Exploatarea incorectă a sobelor și imprudența în timpul fumatului au mai luat două vieți
Sursa foto: IGSU

Încă două persoane și-au pierdut viața din cauza exploatării incorecte a sobelor și imprudenței în timpul fumatului. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), ambele cazuri au fost înregistrate pe parcursul zilei de miercuri, 15 februarie.

Primul caz a fost înregistrat dimineața, într-o gospodărie din satul Cobîlea, raionul Șoldănești, unde un incendiu a izbucnit în interiorul locuinței. La fața locului a intervenit o echipă de pompieri și salvatori, care au depistat în interiorul casei cadavrul parțial carbonizat al proprietarei, o femeie în vârstă de 82 de ani.

Preliminar, specialiștii au constatat că incendiul a fost cauzat de nerespectarea regulilor la utilizarea sobei de încălzit. Cel mai probabil, femeia a lăsat ușa sobei deschisă, ceea ce a dus la căderea jăraticului pe podea și la izbucnirea ulterioară a arderii.

Un alt incendiu, soldat cu decesul unei persoane a fost raportat în aceeași dimineață, într-o casă de locuit din orașul Cahul. Potrivit informațiilor, un incendiu a izbucnit în interiorul locuinței, care s-a autostins până la apelarea serviciilor specializate.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

În cadrul intervenției, pompierii au stabilit că focul a afectat o canapea, pe care a fost depistat cadavrul parțial carbonizat al unui bărbat în vârstă de 75 de ani. Prealabil, specialiștii IGSU au stabilit că incendiul a izbucnit din cauza imprudenței în timpul fumatului, întrucât la fața locului au fost găsite mai multe mucuri de țigări.

IGSU îndeamnă repetat oamenii să fie extrem de prudenți în procesul de aprindere a focului în sobă, respectând cu strictețe normele de securitate. Salvatorii recomandă ca lângă sobă să fie plasată o tablă metalică, pentru a preveni riscul de incendiu în caz de cădere a jăraticului pe podea. Potrivit specialiștilor, o atenție deosebită trebuie acordată persoanelor în etate și celor singuratice, care necesită ajutor în aprinderea și monitorizarea focului în sobă.

Concomitent, cetățenii sunt rugați să evite fumatul în interiorul locuințelor și să nu lase țigările aprinse fără supraveghere. Mai mult, în vederea prevenirii unor incendii, țigările trebuie să fie stinse în scrumieră cu puțină apă, iar apoi aruncate în coșul de gunoi.

De la începutul anului 2025, în R. Moldova au fost înregistrate 318 de incendii în urma cărora au decedat 29.