Erdogan afirmă că Turcia este pregătită să găzduiască un summit de pace Rusia-Ucraina

Erdogan afirmă că Turcia este pregătită să găzduiască un summit de pace Rusia-Ucraina
Sursa foto: AFP

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că Turcia este pregătită să găzduiască discuții de pace între Rusia și Ucraina, transmite agenția AFP.

Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă comune dintre Recep Tayyip Erdogan și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, care a vizitat vineri Turcia.

„Suntem pregătiți să găzduim un summit de pace la care să fie prezentă și Rusia”, a declarat Erdogan într-o conferință de presă la Istanbul, alături de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

Zelenski, la rândul său, a spus că un reprezentant rus ar putea fi invitat la următoarea reuniune după ce foaia de parcurs pentru pace va fi discutată și aprobată de Ucraina și aliații săi la următoarea lor întâlnire din Elveția.

„Astăzi am vorbit mult despre Formula Mondială. (…) L-am informat pe domnul președinte despre pregătirile pentru Summit-ul mondial al păcii la nivel de lideri, organizat în Elveția. În ceea ce privește formatul Summitului inaugural propriu-zis: nu vedem reprezentanți ai Rusiei la acest Summit. Nu vedem cum pot fi invitați oameni care blochează, distrug și ucid totul. Vrem să obținem rezultate. Rezultatul unei lumi drepte și juste pentru Ucraina”, a declarat Zelenski.

Potrivit liderului de la Kiev, „țările civilizate ale lumii vor elabora un plan detaliat și vor avea rezultate. Și numai atunci vor atrage reprezentanți ai Rusiei – exact cei care vor fi pregătiți pentru o lume dreaptă”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Președintele turc și-a declarat, săptămâna trecută, sprijinul „de principiu” față de planul de pace în zece puncte prezentat în anul 2022 de președintele Zelenski, ce prevede retragerea necondiționată a trupelor ruse din Ucraina, dar a cerut „mai multă diplomație”.

Erdogan a subliniat importanța reluării negocierilor, pe care țara sa le-a găzduit la Istanbul la începutul războiului declanșat de Rusia pe 24 februarie 2022, dar au fost sistate la sfârșitul lunii următoare fără niciun rezultat. Turcia și-a manifestat disponibilitatea de a găzdui noi negocieri de pace ruso-ucrainene.

Planul de pace enunțat de Volodimir Zelenski la finalul lui 2022 prevede retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internațional și crearea unui tribunal internațional pentru judecarea crimelor de război rusești, puncte pe care Moscova le consideră ca fiind de fapt o cerere de capitulare, motiv pentru care a respins planul.