Epopeea panglicii Sf. Gheorghe: Poliția îndeamnă cetățenii să nu o poarte, în timp ce liderul PSRM face opusul

Epopeea panglicii Sf. Gheorghe: Poliția îndeamnă cetățenii să nu o poarte, în timp ce liderul PSRM face opusul
Imagine simbol. Sursa foto: TASS

Partidele pro-ruse din țara noastră, inclusiv Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) vor organiza săptămâna viitoare tradiționala paradă de 9 mai. Liderul socialiștilor, Igor Dodon, care precizase anterior că își va pune și în acest an panglica Sfântului Gheorghe în piept, a anunțat deja ora și locația unde va începe marșul. Între timp, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, amintește cetățenilor că purtarea panglicii bicolore este interzisă.

„La moment, este interzisă comercializarea, păstrarea, producerea și portul panglicilor bicolore, care reprezintă simbolul unei agresiuni (n.red. agresiunii ruse). Referindu-ne la normele legale cu privire la ordine, securitate publică și desfășurarea întrunirilor publice, rugăm evitarea mesajelor cu tentă politică și provocatoare, oricăror situații de conflict, mesaje care instigă la conflict sau violență”, a precizat Cernăuțeanu în cadrul unui briefing de presă.

Acum trei zile, fostul președinte al R. Moldova și actualul președinte al PSRM a anunțat în cadrul emisiunii sale că va purta și în acest an panglica Sfântului Gheorghe, la parada organizată pe 9 mai în centrul capitalei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Cunoaștem care este legislația și decizia Curții Constituționale, care a spus că în semn de comemorare, purtarea acestei lenți nu este interzisă. De aceea, în ziua de 9 mai, eu personal o să ies cu această panglică la marșul din centrul Chișinău. Știu că mulți au fost dați în judecată, au avut procese verbale și eu am avut, dar instanța de judecată ne-a dat dreptate și au spus că noi am avut dreptate ca anume pe 9 mai am mers cu aceste panglici”, a declarat Igor Dodon.

Amintim că, în primăvara anului 2022, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, R. Moldova a interzis confecționarea și arborarea simbolurilor rusești „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe”, utilizate de participanții la acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității.

Totuși, în 2023, Curtea Constituțională a decis că panglica negru-oranj poate fi purtată atât timp cât nu promovează agresiunea militară. Premierul Dorin Recean și șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, au avertizat atunci că purtarea acesteia oricum va fi sancționată.

Polițiștii vor documenta toate persoanele care vor purta pe 9 mai panglica „Sfântul Gheorghe”
Aproape două săptămâni au mai rămas până la data de 9 mai, când susținătorii și liderii partidelor pro-ruse din R. Moldova vor ieși la parade organizate în contextul „Zilei Victoriei”. Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, anunță ca oamenii legii vor documenta toate pe…

Anul trecut, membrii și simpatizanții Partidului Socialiștilor și cei ai fostului Partid „ȘOR” au elogiat trecutul sovietic, mărșăluind în centrul capitalei cu garoafe, drapele roșii ale URSS și panglici negru-oranj agățate la piept.

Printre cei care au participat la manifestații, purtând panglica „Sfântul Gheorghe” se numără foștii președinți Vladimir Voronin și Igor Dodon, deputații socialiști Vlad Batrîncea, Constantin Starîș, Vladimir Odnostalco, Bogdan Țîrdea și Grigore Novac, precum și deputații fostului Partid „ȘOR” Reghina Apostolova, Denis Ulanov și Vadim Fotescu.

Conform legii, pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.