Disputa dintre Universitatea Pedagogică și Procuratura Anticorupție: Ce spune Ministerul Educației

Disputa dintre Universitatea Pedagogică și Procuratura Anticorupție: Ce spune Ministerul Educației
Colaj ziar.md

Ministerul Educației și Cercetării a venit cu o reacție la disputa apărută în urma propunerii Procuraturii Anticorupție (PA) de a-și muta sediul în unul dintre blocurile de studii ale Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” (UPSC). Ministrul Educației, Dan Perciun, a reiterat că proprietățile UPSC vor rămâne în gestiunea universității și urmează să fie utilizate „exclusiv în scopuri didactice”.

Se întâmplă la scurt timp după lansarea unei petiții în susținerea Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, pentru pentru a stopa intenția autorităților de a prelua blocul Facultății de Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale de pe strada Ghenadie Iablocikin nr. 5.

„Ne-am pomenit prinși într-o situație confuză, în care Procuratura Anticorupție încearcă insistent să se instaleze în spațiile universității, inspectând blocurile de studii de pe str. Iablocikin nr. 5 și Doina nr. 104. Considerăm inadmisibilă această acțiune, din partea reprezentanților legii, care trebuiau să respecte toate legile naționale și internaționale”, se menționează în scrisoarea deschisă a comunității universitare.

Potrivit reprezentanților universității, în ultimii zece ani, ambele edificii au fost supuse unor reparații capitale, fiind dotate cu echipamente tehnologice moderne. Lucrările s-au efectuat din contul mijloacelor proprii ale instituției, care este la autogestiune și autofinanțare.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Pe parcursul ultimilor luni, au fost identificate mai multe opțiuni pentru Procuratura Anticorupție. Clădirea de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 5, a fost identificată ca fiind ideală pentru Procuratura Anticorupție, având în vedere suprafața, locația, curtea interioară, accesul pentru transport special, săli de ședințe, birouri și alte specificații din punct de vedere a infrastructurii și funcționalitatea PA”, au explicat responsabilii de la Procuratura Anticorupție.

Drept compromis, PA a propus ca personalul instituției universitare să fie transferat din imobilul de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 5, vis-a-vis, în imobilul de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 2/1, „care este dotat cu tot necesarul pentru desfășurarea studiilor universitare”, unde anterior a fost amplasată Facultatea de Drept și care, la moment, este „spațiu nefolosit, în gestiunea statului”.

Anterior, la finele lunii ianuarie, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că instituția pe care o conduce ar putea să se mute în sediul Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. După ce prezidiului AȘM s-a declarat categoric împotrivă, PA, care activează acum în același sediu cu Centrul Național Anticorupție, a renunțat la idee.

În februarie, Parlamentul a majorat statele de personal ale Procuraturii Anticorupție. Potrivit PA, în prezent, instituția nu deține suficient spațiu să angajeze 62 ofițeri și zeci de alți funcționari publici pentru a „lupta împotriva corupției la cel mai înalt nivel”.