Danemarca va furniza Ucrainei toate avioanele F-16, promise vara trecută

Danemarca va furniza Ucrainei toate avioanele F-16, promise vara trecută
Sursa foto: Petras Malukas / AFP / Getty Images

Copenhaga va furniza Ucrainei toate avioanele F-16, promise vara trecută. Ambasadorul danez în Ucraina, Ole Egberg Mikkelsen, a declarat că aeronavele ar urma să fie deja în Ucraina în această vară, notează agenția Unian.

Într-un interviu pentru postul „Ми - Україна”, diplomatul a fost întrebat dacă Ucraina ar trebui să-și facă griji în privința recentei informații despre faptul că Danemarca intenționează să vândă Argentinei 24 de avioane de luptă F-16.

„Nu vă faceți griji, avioane pentru Ucraina cu siguranță vor fi. Aceasta este întreaga noastră flotă F-16, care acum este scoasă din funcțiune pentru că primim o nouă generație de avioane F-35”, a declarat Mikkelsen.

Potrivit oficialului danez, o parte din avioane va fi livrată în Argentina, însă Ucraina va primi numărul promis de aeronave.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Vara trecută, premierul Mette Frederiksen a anunțat că Danemarca va furniza armatei ucrainene 19 avioane de luptă americane F-16.

La începutul anului curent, Ministerul danez al Apărări a anunțat că primele șase aeronave nu vor ajunge în Ucraina până în al doilea trimestru al anului 2024.

Săptămâna trecută, Danemarca a semnat un acord privind vânzarea a 24 dintre avioanele sale F-16 Argentinei. În schimb, Copenhaga ar urma să primească avioane noi F-35.