Curtea Constituțională va primi 2 milioane de lei din fondul de rezervă pentru organizarea unui congres internațional

Curtea Constituțională va primi 2 milioane de lei din fondul de rezervă pentru organizarea unui congres internațional
Sursa foto: ziua.md

Cabinetul de miniștri a decis alocarea din fondul de rezervă al Guvernului două milioane de lei Curții Constituționale pentru acoperirea cheltuielilor aferente organizării celui de-al XIX-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene. Evenimentul va avea loc în perioada 22-23 mai anul curent, la Chișinău.

Potrivit proiectului, Curtea a evaluat ofertele de preț curente și a constatat că valoarea acestora depășește bugetul planificat în acest scop.

„În context, având în vedere devizul estimativ de cheltuieli prezentat de Curte și limitele cheltuielilor aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2024 se consideră judicioasă alocarea din fondul de rezervă a mijloacelor financiare în sumă de 2 milioane de lei”, se menționează în proiect.

Conferinţa Curţilor Constituţionale Europene (Conference of the European Constitutional Courts - CECC) a fost creată în 1972, ca o platformă europeană pentru asigurarea schimbului de experienţă în domeniul practicii şi jurisprudenţei constituţionale, atenţie deosebită acordându-se principiului independenţei activităţii jurisdicţionale. În anul 2000 Curtea Constituțională a R. Moldova a devenit membru cu drepturi depline și participă activ la lucrările al acestei organizaţii profesionale.

Conferinţa Curţilor Constituţionale Europene reuneşte 41 de curţi constituţionale europene şi instituţii echivalente. Președinția Conferinței, care se stabilește prin rotație pe o perioadă de trei ani, poate fi deținută doar de către un membru cu drepturi depline al organizației.