„Criza” uleiului: Ar urma să fie importate circa 300 mii de tone de semințe de floarea-soarelui din Ucraina
Autoritățile de la Chișinău ar urma să îi elibereze companiei „Trans Oil” licența pentru importul de semințe de floarea-soarelui. Potrivit lui Alexandr Slusari, se planifică importul a circa 300 mii tone de semințe de floarea-soarelui din Ucraina. Fostul lider al Asociației Forța Fermierilor califică această intenție drept o „rușine națională”, în contextul în care recolta din anul 2023 a constituit aproape 750 de mii de tone de semințe de floare soarelui, plus stocuri din anul precedent.
„Încă în primăvara anului 2023, Asociația Forța Fermierilor a insistat asupra interzicerii importurilor cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina, așa cum au făcut toate țările din Europa de Est, cum ar fi Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Atunci încă nu am știut că în 2022 importurile de grâu s-au majorat de 74 ori, de porumb – de 42 ori, iar de floarea-soarelui - de 60 ori. Oricum, nu am fost auziți”, a scris Alexandr Slusari.
Potrivit fostului președinte al Forței Fermierilor, în septembrie 2023, R. Moldova a înregistrat cele mai joase prețuri de achiziții la floarea-soarelui din ultimii cinci ani. Unii fermieri mici au fost nevoiți să comercializeze semințele de floarea-soarelui sub 5 lei per kg, când prețul mediu constituia 7,3 lei.
„Fabricile de producere a uleiului, care aparțin holdingului „Trans Oil”, nu își băteau capul de pregătirea stocurilor suficiente. Pentru ce să faci acest lucru, dacă poți importa producția din Ucraina? Mai mult ca atât, aceste întreprinderi rețineau cu lunile plata pentru materia primă procurată. Marea majoritate a recoltei de floarea-soarelui a fost cumpărată de traideri la prețuri derizorii și ulterior exportată”, a precizat Slusari.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Drept consecință, mii de fermieri „au fost distruși financiar”, țara a rămas fără materie primă și urmează să fie importată floarea soarelui la un preț de achiziție mult mai mare decât cel din toamna anului 2023, explică Alexandr Slusari. Concomitent, din cauza importului masiv în țară a producției din Ucraina, România poate să restricționeze exportul cerealelor și oleaginoaselor din R. Moldova.
Amintim că, pe 26 martie, cel mai mare producător de ulei vegetal din R. Moldova - întreprinderea „Floarea Soarelui” din Bălţi, a anunțat că și-a sistat activitatea. Administrația fabricii a motivat că nu reușește să procure cantități suficiente de semințe de floarea-soarelui de pe piața locală și întâmpină dificultăți în procesul de import.
În acest context, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a organizat două ședințe cu producătorii de cereale și cei de ulei vegetal, pe 1 și 8 aprilie. În cadrul celei de-a doua ședințe, participanții au evaluat prețurile care ar putea fi oferite pentru cantitățile disponibile de semințe de floarea-soarelui, iar reprezentanții „Floarea Soarelui” au declarat că au reușit să achite o bună parte a datoriilor către agricultori, urmând ca restul plăților să fie finalizate săptămâna curentă.
Anterior, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au declarat că încă mulți agricultori dispun de stocuri de materie primă, acuzând procesatorii, în special, grupul Trans-Oil (din care face parte și întreprinderea Floarea Soarelui din Bălţi), că nu vor să ofere prețuri adecvate.