Control coordonat la vama Leuşeni - Albiţa, pentru încă 6 luni. Guvernul României a prelungit acordul cu R. Moldova

Control coordonat la vama Leuşeni - Albiţa, pentru încă 6 luni. Guvernul României a prelungit acordul cu R. Moldova
Sursa foto: Facebook/Vama Albița-Leușeni

Guvernul României a decis în şedinţa de joi prelungirea pentru încă 6 luni, respectiv până la 15 octombrie 2024, valabilitatea Acordului între Guvernul României şi Guvernul R. Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Albiţa – Leuşeni, pe sensul de intrare în România, scrie G4media.ro

Potrivit unui comunicat al Executivului României, scopul implementării controlului coordonat îl reprezintă fluidizarea fluxului de persoane, a mijloacelor de transport şi mărfuri care traversează frontiera de stat prin respectivul punct de trecere a frontierei.

„Perioada iniţială de aplicare a Acordului a fost 15 aprilie 2023 - 15 octombrie 2023, fiind prelungită cu o perioadă de 6 luni, în perioada 15 octombrie 2023 - 15 aprilie 2024. În urma controalelor efectuate la acest punct de frontieră, în perioada implementării Acordului, s-a constatat o îmbunătăţire a traficului, în sensul scăderii timpului mediu de aşteptare a fluxului de persoane, aspect care nu se regăseşte însă în ceea ce priveşte fluxul mijloacelor de transport. În acest sens este necesară prelungirea cu încă 6 luni a acestui acord, în scopul simplificării, fluidizării şi coordonării controlului traficului de frontieră”, se arată în comunicat.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Totodată, va fi avută în vedere reorganizarea, după caz, a fluxului pe sensul de intrare în România a mijloacelor de transport, în contextul implementării proiectelor ce au ca destinaţie achiziţia de echipamente specifice de control la trecerea frontierei, ulterior efectuării unei analize comune, de către autorităţile implicate, precum şi actualizarea/modificarea/completarea pe cale de consecinţă a Regulamentului de funcţionare a PTF Albiţa- Leuşeni, pe sensul de intrare în România.

În luna aprilie anul trecut, autorităţile de frontieră din România şi R. Moldova au început să implementeze controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Albiţa - Leuşeni, pe teritoriul României.

Lungimea frontierei dintre România şi Republica Moldova este de aproximativ 681 km, fiind operaţionalizate şase puncte de trecere a frontierei de stat rutiere deschise traficului internaţional