Consiliul Uniunii Europene prelungește cu încă un an sancțiunile impuse Rusiei pentru anexarea Crimeei

Consiliul Uniunii Europene prelungește cu încă un an sancțiunile impuse Rusiei pentru anexarea Crimeei
Concert dedicat anexării ilegale a Crimeei, 18 martie 2014. Sursa foto: Reuters

Consiliul Uniunii Europene a decis astăzi să prelungească cu încă un an sancțiunile impuse Federației Ruse în iunie 2014, drept răspuns la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea și a orașului Sevastopol. Astfel, acestea vor rămâne în vigoare până pe 23 iunie 2025.

Actualele măsuri restrictive includ interdicții care vizează importul produselor originare din Crimeea sau Sevastopol în UE, investițiile în infrastructură şi investiţiile financiare, precum şi serviciile turistice provenite din zonele anexate ilegal de Moscova.

Concomitent, restricțiile UE vizează exportul de bunuri şi tehnologii către peninsula Crimeea sau utilizarea acestora în sectorul transporturilor, cel al telecomunicațiilor şi cel al energiei, precum şi pentru prospectarea, explorarea şi producţia de petrol, gaze naturale şi resurse minerale.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„UE nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului de către Federația Rusă și continuă să condamne această încălcare a dreptului internațional. Începând cu anul 2022, Rusia a încălcat și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei prin războiul său de agresiune neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei”, se precizează în comunicatul Consiliului European.

Amintim că, în 2014, Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea, situată la Marea Neagră, după ce a organizat un referendum în care i-a întrebat pe cetățeni dacă doresc să se alăture Federației Ruse. Referendumul și anexarea Crimeei nu au fost recunoscute la nivel internațional.