Consiliul Europei a adoptat primul tratat internaţional privind inteligenţa artificială

Consiliul Europei a adoptat primul tratat internaţional privind inteligenţa artificială
Sursa foto: Steve Johnson / Unsplash

Consiliul Europei a adoptat vineri primul tratat internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic, care vizează asigurarea respectării drepturilor omului, a statului de drept și a standardelor legale de democrație în utilizarea sistemelor de inteligență artificială (AI).

„Tratatul, care este deschis spre semnare şi ţărilor din afara Europei, stabileşte un cadru juridic care acoperă întregul ciclu de viaţă al sistemelor de AI şi abordează riscurile pe care acestea le pot prezenta, promovând în acelaşi timp inovarea responsabilă”, se menționează în comunicatul de presă al Consiliului Europei.

Convenţia-cadru a Consiliului Europei privind inteligenţa artificială şi drepturile omului, democraţia şi statul de drept a fost adoptată, la Strasbourg, în cadrul reuniunii ministeriale anuale a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, care reuneşte miniştrii Afacerilor Externe din cele 46 de state membre.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit aceluiași comunicat, textul a fost elaborat pe parcursul a doi ani de către un organism interguvernamental (Comitetul pentru Inteligență Artificială / CAI ), care a reunit cele 46 de state membre ale Consiliului, Uniunea Europeană şi 11 state terţe (în special Statele Unite, Australia, Canada, Israel şi Japonia), precum şi reprezentanţi ai sectorului privat, ai societăţii civile şi ai mediului academic, în calitate de observatori.

„Convenţia stabileşte cerinţe de transparenţă şi control adaptate contextelor şi riscurilor specifice, în special identificarea conţinutului generat de sistemele AI. Părţile vor trebui să adopte măsuri pentru a identifica, evalua, preveni şi atenua posibilele riscuri şi pentru a evalua necesitatea unui moratoriu, a unei interdicţii sau a altor măsuri adecvate privind utilizarea sistemelor AI atunci când o astfel de utilizare este susceptibilă să prezinte riscuri incompatibile cu standardele privind drepturile omului”, conchide organismul european.

Convenţia-cadru va fi deschisă spre semnare la Vilnius, pe 5 septembrie, în cadrul unei conferinţe a miniştrilor Justiţiei.