Comuna Stăuceni, mai aproape de statutul de oraș. Proiectul a trecut de prima lectură

Comuna Stăuceni, mai aproape de statutul de oraș. Proiectul a trecut de prima lectură
Sursa foto: Facebook/Guvern

Comuna Stăuceni din componența municipiului Chișinău ar putea obține statut de oraș. Parlamentul a votat în prima lectură inițiativa legislativă ce prevede modificarea Legii privind organizarea administrativ-teritorială a R. Moldova în vederea atribuirii comunei Stăuceni a statutului de localitate urbană.

Potrivit cadrului normativ în vigoare, schimbarea statutului unității administrativ-teritoriale ține de competența Parlamentului. Aceasta este exercitată după ce autoritățile administrației publice din localitatea respectivă desfășoară proceduri de consultare a populației și doar în cazul în care localitatea întrunește criteriile de corespundere a unei unități administrativ-teritoriale cu statut de oraș.

Inițiativa legislativă este însoțită de un dosar cu acte și materiale confirmative a respectării procedurilor specifice schimbării statutului unității administrativ-teritoriale și a criteriilor pentru o localitate urbană.

Autoarea proiectului de lege, deputata Larisa Voloh, președinta Comisiei administrație publică și dezvoltare regională, susține că obținerea de către comuna Stăuceni a statutului de oraș este justificată de potențialul economic și demografic al localității și este necesară în vederea asigurării bunăstării locuitorilor acesteia.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Luând în considerare nivelul de dezvoltare economică a localității, dezvoltarea infrastructurii locale, îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, se constată respectarea criteriilor de corespundere a localității Stăuceni la statutul de oraș, statutul actual de comună fiind depășit”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

În componența comunei intră localitățile Stăuceni și Goianul Nou. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2023 numărul populației în comună constituia 9.295 de locuitori.

Primarul din Stăuceni propune organizarea unui referendum pentru a conferi localității statutul de oraș
Primarul comunei Stăuceni, Alexandru Vornicu, ales pe listele Partidului Acțiune și Solidaritată, propune organizarea unui referendum locale pentru a conferi satului Stăuceni statutul de oraș. Potrivit lui Alexandru Vornicu, statutul de oraș „va da un imbold dezvoltării localității în toate domeniil…