Primarul din Stăuceni propune organizarea unui referendum pentru a conferi localității statutul de oraș

Primarul din Stăuceni propune organizarea unui referendum pentru a conferi localității statutul de oraș
Sursa foto: Facebook/Alexandru Vornicu

Primarul comunei Stăuceni, Alexandru Vornicu, ales pe listele Partidului Acțiune și Solidaritată, propune organizarea unui referendum locale pentru a conferi satului Stăuceni statutul de oraș. Potrivit lui Alexandru Vornicu, statutul de oraș „va da un imbold dezvoltării localității în toate domeniile”.

„Stăuceniul îndeplinește demult toate criteriile pentru a deveni oraș și este deja recunoscut la nivel național ca un oraș foarte dezvoltat. Având în vedere această recunoaștere, propun să analizăm posibilitatea de a obține oficial statutul de oraș. (...) Statutul de oraș va da un imbold dezvoltării comunității în toate domeniile. Edificarea unei policlinici orășenești este o necesitate tot mai stringentă, în condițiile în care numărul populației în Stăuceni crește vertiginos. (…) Propun să inițiem și să parcurgem împreună această procedură de schimbare a statutului localității din sat în oraș. Astăzi (22 ianuarie 2024 - n. red.) voi emite în calitate de primar Dipoziția de inițiere a procedurilor de organizare a unui referendum locale pentru a conferi satului Stăuceni statutul de oraș ”, a declarat primarul din Stăuceni, Alexandru Vornicu.

Potrivit Codului Electoral al R. Moldova, referendumul local reprezintă consultarea cetățenilor în probleme de interes deosebit pentru sat (comună), oraș (municipiu), raion, unitate administrativ-teritorială cu statut special.

Decizia se consideră adoptată prin referendum local dacă pentru ea au votat majoritatea cetățenilor care au participat la referendum. Data adoptării deciziei se consideră ziua desfășurării referendumului local. Decizia adoptată prin referendum local se anulează sau se modifică, de asemenea, prin referendum local sau prin decizia consiliului local respectiv, adoptată cu votul a 2/3 din numărul consilierilor, conform Legii privind administrația publică locală.

Un nou referendum local în aceeași problemă poate fi efectuat peste cel puțin un an de la referendumul precedent.