Comisia Europeană confirmă interzicerea a patru instituții mediatice din Rusia. Reacția Mariei Zaharova

Comisia Europeană confirmă interzicerea a patru instituții mediatice din Rusia. Reacția Mariei Zaharova
Imagine simbol

Vicepreședinta Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Věra Jourová, a confirmat că blocul comunitar a decis să interzică patru instituții mediatice din Federația Rusă. Mai exact, este vorba despre publicațiile „Izvestia”, „Rossiyskaya Gazeta”, agenția de stat RIA Novosti, precum și site-ul web deja închis de la Praga „Voice of Europe”, care se află în centrul unei anchete privind acuzaţiile de ingerinţă în Parlamentul European.

„Un alt pachet de sancțiuni împotriva Rusiei a fost aprobat astăzi la Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (COREPER)! Patru rețele de propagandă, care au legătură cu Kremlin, au fost adăugate pe lista de sancțiuni”, a anunțat  Jourová miercuri pe rețeaua socială X.

Totodată, oficiala europeană a precizat că sancţiunile vor include și interzicerea finanţării de către Rusia a surselor mass-media, ONG-urilor şi partidelor politice din UE.

Potrivit ediției în limba rusă a BBC, în țările UE va fi interzisă distribuirea sub orice formă a materialelor publicate de aceste instituții mediatice. Sancțiunile împotriva acestor patru publicații vor fi incluse în cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei, împreună cu interzicerea finanțării ruse a instituțiilor media, a partidelor politice și a organizațiilor neguvernamentale din țările europene.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Până la anunțul lui Jourová, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova este la curent cu acțiunile pe care intenționează să le întreprindă UE și că Rusia va riposta prin aplicarea unor contramăsuri.

„Dacă asemenea măsuri vor fi adoptate împotriva jurnaliştilor şi presei ruse de către UE sau de către ţări individuale, jurnaliştii occidentali vor trebui să simtă răspunsul nostru. Vom reacţiona imediat şi foarte dureros împotriva occidentalilor. Dacă măcar o instituție mediatică rusească va fi supusă unor restricții nejustificate, acest lucru se va răsfrânge asupra colegilor lor de aici, în Rusia”, a scris Zaharova într-o postare pe Telegram.

Amintim că, de la începutul invaziei ruse în Ucraina și până în prezent, UE a interzis mai multor instituţii media ruseşti sau pro-ruse - printre care se numără și postul propagandistic Russia Today, să emită în Europa. Interdicția se aplică tuturor mijloacelor de transmisie şi distribuţie dinspre sau către ţările UE, fie prin cablu, satelit, internet sau platforme şi aplicaţii de telefonie mobilă.

Totuși, instituţiile vizate şi jurnaliştii lor pot să continue să lucreze pe teritoriul Uniunii Europene, atât timp cât nu îşi difuzează producţiile sau articolele acolo.

SIS a dispus blocarea a 31 de site-uri. Lista portalurilor
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a dispus luni blocarea a 31 de site-uri pe teritoriul R. Moldova. Printre portalurile vizate se numără cele din holdingul „General Media Grup” (GMG), precum și site-uri din Federația Rusă, inclusiv ale agențiilor informaționale de stat de la Moscova. În o…