Circa 10.000 de imigranți, care au obținut cetățenia rusă, luptă de partea Rusiei în Ucraina

Circa 10.000 de imigranți, care au obținut cetățenia rusă, luptă de partea Rusiei în Ucraina
Sursa foto: gettyimages.com

Aproximativ 10.000 de imigranți, care au obținut cetățenia rusă, participă la războiul din Ucraina, pe care Rusia îl numește „operațiune militară specială”. Despre acest lucru a anunțat șeful Comitetului rus de Investigații, Alexandr Bastrîkin, transmite RBK.

„Am început să punem în aplicare dispozițiile Constituției și ale legilor noastre, conform cărora cei care au obținut cetățenia trebuie să se înscrie în registrul de evidență militară și, dacă este necesar, să participe la operațiunea militară specială”, a declarat Bastrîkin la Forumul juridic internațional din Sankt Petersburg.

Potrivit lui Bastrîkin, anchetatorii ruși au identificat deja „peste 30.000 (de persoane - n. red. - RBK) care au obținut cetățenia, dar nu doresc să se înscrie în registrul de evidență militară”. Aceștia au fost deja luați la evidență.  

„Aproximativ 10.000 dintre aceștia au fost deja trimiși în zona operațiunii militare speciale”, a declarat șeful Comitetului de Investigații al Federației Ruse.

Începând cu luna decembrie 2023,imigranților a început să li se retragă cetățenia rusă pentru refuzul de a se prezenta la centrele militare de recrutare. Măsurile au fost luate după ce, în octombrie anul trecut, șeful Comitetului rus de anchetă, Aleksandr Bastrîkin, sugera că imigranții care au obținut pașapoarte rusești ar trebui să fie decăzuți din cetățenie dacă nu doresc să ia parte la războiul împotriva Ucrainei.

Potrivit BBC, printre străinii care luptă de partea Rusiei în Ucraina se numără cetățeni originari din Nepal, Irak, Zambia, Estonia, Tadjikistan, Uzbekistan, Kazahstan, Belarus, Kârgâzstan și alte țări.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În luna februarie 2024, Europa Liberă Moldova a realizat un material amplu despre cum locuitorii din stânga Nistrului, deținători de cetățenie rusă, sunt ademeniți pe rețelele sociale să meargă pe frontul din Ucraina în calitate de „voluntari străini”, care să lupte de partea Rusiei.

„Apărați-vă patria! Serviți cu onoare”. Potrivit sursei citate, asemenea anunțuri au început să fie publicate activ la începutul lunii decembrie 2023 pe mai multe canale de Viber și Telegram, destinate locuitorilor din regiunea transnistreană și celor din autonomia găgăuză.

Cum sunt recrutați bărbații din stânga Nistrului să lupte de partea Rusiei în Ucraina
Locuitorii din stânga Nistrului, deținători de cetățenie rusă, sunt ademeniți pe rețelele sociale să meargă pe frontul din Ucraina în calitate de „voluntari străini”, care să lupte de partea Rusiei. Europa Liberă Moldova a realizat un material amplu, în care a discutat cu câțiva recrutori și cu un b…