Ce se întâmplă dacă mergeți pe jos 130 de minute pe săptămână - Studiu

Ce se întâmplă dacă mergeți pe jos 130 de minute pe săptămână - Studiu
Sursa foto: Getty Images

Mersul pe jos de trei ori pe săptămână pentru a calma durerile de spate reduce aproape la jumătate riscul de reapariție a acestora, potrivit primului studiu de acest gen. Aproximativ 800 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de dureri lombare, iar șapte din zece persoane care se recuperează suferă recăderi în decurs de un an, scrie The Guardian.

Cercetătorii au declarat că rezultatele, publicate în revista Lancet, arată că mersul pe jos ar putea avea un „impact profund” asupra principalei cauze de invaliditate la nivel mondial.

Nu este nevoie să mergeți 5 sau 10 km pe jos în fiecare zi pentru a obține aceste beneficii. Cel mai important lucru de reţinut este să începeţi cu plimbări scurte, apoi să creşteţi treptat distanţa şi intensitatea pe măsură ce vă creşteţi condiţia fizică. Mersul pe jos este un exercițiu simplu, accesibil pe scară largă și cu costuri reduse, pe care aproape oricine îl poate face, indiferent de locația geografică, vârstă sau statut socio-economic”, a declarat Mark Hancock, autorul principal al studiului și profesor de fizioterapie la Universitatea Macquarie din Australia.

Hancock a spus că persoanele care au mers pe jos de trei până la cinci ori pe săptămână, în medie 130 de minute pe săptămână, au rămas fără dureri aproape de două ori mai mult timp în comparație cu cei care nu au primit niciun tratament. Făcând pași în mod regulat le-a îmbunătățit, de asemenea, calitatea vieții, iar timpul pe care au trebuit să și-l ia liber de la serviciu s-a redus aproape la jumătate, a adăugat el.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În primul studiu controlat din lume care a evaluat eficacitatea mersului pe jos pentru a preveni reapariția durerilor lombare, oamenii de știință au urmărit timp de trei ani 701 adulți care au avut recent un episod de dureri lombare. Jumătate dintre ei au fost incluși într-un program de mers pe jos și la sesiuni de educație din partea unui fizioterapeut, în timp ce restul au fost repartizați într-un grup de control și nu au beneficiat de nicio intervenție specifică.

„Grupul de intervenție a avut mai puține apariții ale durerii de limitare a activității în comparație cu grupul de control și o perioadă medie mai lungă înainte de a avea o recurență, cu o medie de 208 zile față de 112 zile. Le-am dat un ghid aproximativ de a ajunge la 30 de minute, de cinci ori pe săptămână, pe o perioadă de şase luni. După trei luni, majoritatea persoanelor care au participat la acest program mergeau pe jos de trei până la cinci zile pe săptămână, pentru un total mediu de 130 de minute”, a declarat Hancock.

El a adăugat: „Nu știm exact de ce mersul pe jos este atât de bun pentru a preveni durerile de spate, dar este probabil să includă combinația de mișcări oscilatorii ușoare, încărcarea și întărirea structurilor coloanei vertebrale și a mușchilor, relaxarea și ameliorarea stresului, precum și eliberarea de endorfine "de bun augur. Și, bineînțeles, știm, de asemenea, că mersul pe jos vine cu multe alte beneficii pentru sănătate, inclusiv sănătatea cardiovasculară, densitatea osoasă, greutatea sănătoasă și îmbunătățirea sănătății mentale”.