Bașcana Găgăuziei s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Soci: „Liderul rus a promis că va sprijini poporul găgăuz”

Bașcana Găgăuziei s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Soci: „Liderul rus a promis că va sprijini poporul găgăuz”
Sursa foto: Facebook/Evghenia Guțul

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, s-a întâlnit cu președintele Rusiei, Vladimir Putin la Soci, acolo unde a fost organizat Festivalul Tineretului. Într-o postare pe Facebook, Evghenia Guțul a anunțat că a discutat cu Vladimir Putin despre „situația regională și geopolitică complicată în epicentrul căreia se află Găgăuzia”.

Potrivit unei postări de pe pagina de Facebook, bașcana spune că l-a informat pe președintele rus despre faptul că „Chișinăul provoacă instabilitate și destabilizare în Găgăuzia și în întreaga țară”.

„L-am informat pe Vladimir Vladimirovici despre acțiunile ilegale ale autorităților din Moldova, care se răzbună pe noi pentru poziția noastră civică și loialitatea față de interesele naționale. Chișinăul ne ia treptat prerogativele, ne limitează bugetul, încalcă drepturile legale, provoacă instabilitate și destabilizare în Găgăuzia și în întreaga țară”, a scris Guțul.

Bașcana spune că președintele rus ar fi promis sprijin pentru Găgăuzia.

„Liderul rus a promis să sprijine Găgăuzia și poporul găgăuz în apărarea drepturilor noastre legitime, atribuțiilor și pozițiilor pe arena internațională”, a mai menționat Guțul.

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, este vizată într-un dosar contravențional de exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu. În primăvara anului 2023, Evghenia Guțul a obținut victorie în cadrul alegerilor bașcanului Găgăuziei, fiind reprezentantă a fostului Partid Șor și a fost învestită în funcție pe 19 iulie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Săptămâna trecută, așa-zisul congres al „deputaților de la toate nivelurile” din regiunea transnistreană, întrunit miercuri, 28 februarie, la Tiraspol, a adoptat o rezoluție prin care cere „protecția” Rusiei în față de „presiunile asupra economiei sale din partea R. Moldova”.

Biroul de Reintegrare de la Chișinău a venit cu o reacție, în timp ce Moscova a declarat că „protejarea” populației din regiunea transnistreană a R. Moldova este o „prioritate” a Rusiei.

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat ulterior că „Rusia este deschisă să ajute regiunea, însă preferă să soluționeze orice problemă prin dialog”.