Purtătorul de cuvânt al Kremlinului susține că Rusia e deschisă să ajute regiunea transnistreană

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului susține că Rusia e deschisă să ajute regiunea transnistreană
Sursa foto: rbk.ru

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, susține că „Rusia este deschisă pentru a ajuta regiunea transnistreană, însă țara preferă să rezolve orice problemă prin dialog”. Declarația a fost făcută în contextul ultimei solicitări a Tiraspolului făcută Moscovei în față „presiunilor din partea R. Moldova”.

„Problema Transnistriei e foarte actuală, întrucât situația de acolo de departe poate fi prognozată ca fiind una liniștită. Acolo trăiesc oameni care nu sunt de acord cu multe dintre acțiunile Chișinăului, de aceea sperăm că autoritățile de la Chișinău vor lua în considerare părerea acelor oameni, nu vor asculta unele „voci” și nu vor alege calea confruntării. Oamenii din Transnistria trăiesc în condiții foarte grele”, a declarat Peskov.

În acest context, oficialul rus a spus că Rusia este deschisă să ajute regiunea, însă preferă să soluționeze orice problemă prin dialog.

„Mereu am fost și suntem pentru reanimarea dialogului cu Chișinăul, am vrea ca duhul rusofobiei să părăsească acest oraș minunat și această țară minunată. Din păcate bacilul rusofobiei se înmulţeşte acolo și la conducere se află oameni care resping orice dialog cu noi. În unele țări există președinți care consideră că trebuie să se orienteze spre Europa, dar ca să o facă trebuie să devină dușmanul Rusiei. E o greșeală monstruoasă, sperăm că Chișinăul va înțelege asta”, a conchis acesta.
0:00
/
Sursa video: Telegram/RT

Așa-zisul congres al „deputaților de la toate nivelurile” din regiunea transnistreană, întrunit miercuri, 28 februarie, la Tiraspol, a adoptat o rezoluție prin care cere „protecția” Rusiei în față de „presiunile asupra economiei sale din partea R. Moldova”.

Biroul de Reintegrare de la Chișinău a venit cu o reacție, în timp ce Moscova a declarat că „protejarea” populației din regiunea transnistreană a R. Moldova este o „prioritate” a Rusiei.

Ulterior, Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că „R. Moldova, care merge pe urmele Kievului, trebuie întrebată de ce Tiraspolul a cerut ajutor Moscovei. Ministerul de Externe de la Chișinău a comentat declarația.

UPDATE/ Lavrov, după ce Tiraspolul a cerut protecție: Chișinăul merge pe urmele Kievului. Reacția MAE
(Update) Ministerul de Externe de la Chișinău a venit cu o reacție la declarațiile lui Serghei Lavrov. Potrivit MAE, „ministrul Lavrov și regimul de la Kremlin nu are niciun drept moral de a ține lecții despre democrație și libertate”. „Țara care închide în închisori politicienii din opoziție și îi…