Autoritățile au pregătit un proiect de modificare a Constituției. Ce se propune

Autoritățile au pregătit un proiect de modificare a Constituției. Ce se propune
Sursa foto. bizlaw.md

Constituția R. Moldova ar urma să fie modificată dacă cetățenii țării vor susține aderarea la Uniunea Europeană în cadrul referendumului din toamnă. Luni, 8 aprilie, la Parlament a avut loc prima rundă de consultări publice pe marginea acestui proiect.

Astfel, potrivit documentului, preambulul Constituţiei va fi completat cu două alineate noi după cum urmează: „RECONFIRMÂND identitatea europeană a poporului Republicii Moldova, DECLARÂND integrarea în Uniunea Europeană obiectiv strategic al Republicii Moldova,”.

La fel, se propune completarea textului Constituției cu un nou articol – Integrarea în Uniunea Europeană. Legea ar urma să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova a hotărârii Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican.

Luni, 8 aprilie, în contextul inițierii desfășurării referendumului pentru revizuirea Constituției R. Moldova, Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a  organizat consultări publice.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Pe 18 martie, președinta țării, Maia Sandu, a făcut apel către Parlament să fie inițiate activitățile pentru organizarea referendumului.

Pe 24 decembrie 2023, președinta Maia Sandu a anunțat că va candida pentru un nou mandat la toamnă și a solicitat Parlamentului inițierea organizării unui referendum privind aderarea la UE. La două zile distanță, PAS a propus modificarea Codului electoral.

Astfel, la 28 decembrie 2023, deputații PAS au votat un amendament care se permită organizarea referendumului republican în ziua desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale.

Partidul Comuniștilor din R. Moldova a anunțat că va boicota referendumul republican, privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, solicitat de șefa statului, Maia Sandu.