VIDEO/ Comuniștii anunță că vor boicota referendumul solicitat de Maia Sandu

VIDEO/ Comuniștii anunță că vor boicota referendumul solicitat de Maia Sandu
Sursa foto: captură video

Partidul Comuniștilor și R. Moldova (PCRM) va boicota referendumul republican, privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, solicitat de șefa statului, Maia Sandu. Declarația a fost făcută de președintele PCRM, Vladimir Voronin, în cadrul mesei rotunde „Referendum constituțional concomitent cu alegerile prezidențiale: pro sau contra”, organizată de socialiști la Parlament.

Fostul președinte al R. Moldova, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Vladimir Voronin, a spus că guvernarea își dorește organizarea referendumului doar pentru a-și păstra puterea.

„Alt scop și altă sarcină nu are acest referendum. Inițial trebuie finalizate negocierile cu Uniunea Europeană și abia după să fie desfășurat un referendum, exact cum au făcut toate țările și nu invers. Aceasta inițiativă are menirea de a aduce mai mulți alegători la alegerile prezidențiale. Oamenii s-au dezamăgit în ceea ce astăzi numim „putere” în țară”, a declarat Voronin.

Astfel, președintele PCRM a spus că formațiunea a decis boicotarea referendumului.

„În urma unei ședințe în cadrul partidului, am decis să boicotăm complet acest referendum și să desfășurăm activități de propagandă și agitație pentru a discredita însăși ideea de a organiza un referendum, pentru a încuraja oamenii să-l refuze. (...) Partidul nostru și eu, cu experiența mea în diferite poziții, nu înțelegem și, prin urmare, nu susținem organizarea unui referendum. (…) Acest lucru nu funcționează pentru țară”, a conchis Voronin.
0:00
/
Sursa video: Parlamentul Republicii Moldova

Pe 24 decembrie 2023, președinta Maia Sandu a anunțat că va candida pentru un nou mandat la toamnă și a solicitat Parlamentului inițierea organizării unui referendum privind aderarea la UE. La două zile distanță, PAS a propus modificarea Codului electoral.

Astfel, la 28 decembrie 2023, deputații PAS au votat un amendament care se permită organizarea referendumului republican în ziua desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale.

Referendumul republican, solicitat de Maia Sandu, va putea fi organizat în ziua alegerilor prezidențiale
Referendumul republican va putea fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare și prezidențiale. Amendamentul la proiectul de lege care vizează îmbunătățirea procesului electoral a fost votat în lectură finală la ședința plenară din 28 decembrie. Potrivit responsabililor de la Parlament…