Atac împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei. Polonia întărește supravegherea spațiului său aerian

Atac împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei. Polonia întărește supravegherea spațiului său aerian
Sursa foto: ДСНС України

Drone și rachete rusești au lovit în noaptea de joi spre vineri zece regiuni ale Ucrainei. Prim ministrul Ucrainei, Denis Șmâgal, a precizat că a fost atacată infrastructura energetică din Dnipropetrovsk, Vinnița, Ivano-Frankovsk, Lvov, Cerkasî și Cernăuți. În acest context, Polonia a anunțat că întărește supravegherea spațiului său aerian.

O alertă aeriană a fost declanșată în noaptea de joi spre vineri pe teritoriul întregii Ucrainei. Atacul asupra Ucrainei a vizat mai multe ținte, în special infrastructura energetică. Forțele armate ale Ucrainei au anunțat că, în total, Rusia a lansat asupra Ucrainei 60 de drone Shahed și 39 de rachete. autoritățile ucrainene susțin că apărarea aeriană a doborât 58 de drone și 26 de rachete.

Rachete lansate asupra Ucrainei sunt: trei rachete „Kinjal”, două „Iskander”, patru „Iskander-K”,nouă rachete „Kh-59”, 21 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serghei Lisak, a anunțat că forțele de apărarea aeriană au doborât zece drone deasupra regiunii, în Pavlograd, Krivoi Rog, Dnipro, Kamensk. Patru rachete au fost distruse deasupra orașului Dnipro.

„Mai multe instalații energetice au fost avariate (...). Un bărbat a fost rănit”, a adăugat Lisak.

La Kamensk, o cooperativă agricolă a fost lovită și cinci persoane au fost rănite: o fetiță de cinci ani și două femei de 19 și 47 de ani, care nu au necesitat spitalizare, și doi bărbați de 36 și 47 de ani care se află într-o stare gravă.

În contextul rachetelor ruse lansate în vestul Ucrainei, forțele armate poloneze au anunțat că avioane militare ale țării lor au decolat pentru a supraveghea spațiul aerian polonez.

„În această noapte, s-a observat o intensă activitate aeriană cu rază lungă de acțiune din partea Federației Ruse, având legătură cu atacurile cu rachete împotriva unor ținte pe teritoriul ucrainean. Au fost activate toate procedurile necesare pentru protejarea spațiului aerian polonez”, a anunțat armata poloneză, citată de The Kyiv Independent.

Varşovia a informat duminica aceasta că o rachetă de croazieră rusă trasă spre orașe din vestul Ucrainei a pătruns în spațiul aerian polonez timp de 39 secunde.