AstraZeneca anunță că retrage vaccinul său împotriva COVID-19 la nivel mondial. Motivul invocat

AstraZeneca anunță că retrage vaccinul său împotriva COVID-19 la nivel mondial. Motivul invocat
Sursa foto: Reuters

Compania farmaceutică anglo-suedeză AstraZeneca a anunțat marți, 7 mai, că a inițiat procedura de retragere la nivel global a serului anti-COVID-19 Vaxzevria. Decizia a foast motivată prin existența unui „surplus de vaccinuri actualizate disponibile” împotriva COVID-19, scrie Reuters.

Totodată, compania AstraZeneca a anunțat și despre decizia de a retrage autorizațiile de introducere pe piața din Europa a serului.

„Deoarece între timp au fost dezvoltate mai multe variante ale vaccinului COVID-19, există un surplus de vaccinuri actualizate disponibile”, au transmis reprezentanții AstraZeneca, citați de Reuters.

Compania a precizat că, în acest context, se confruntă cu o scădere a cererii pentru vaccinul său anti-COVID, care nu mai este fabricat.

Potrivit The Telegraph, prima publicație care a relatat despre această situație, solicitarea de retragere a vaccinului a fost făcută pe 5 martie și a intrat în vigoare, marți, 7 mai.

AstraZeneca a recunoscut că unul dintre efectele secundare ale vaccinului său împotriva Covid-19 ar putea fi sindromul de tromboză cu trombocitopenie (TTS), a scris publicația britanică The Telegraph, care citează documente depuse în instanță în cadrul unui proces din Marea Britanie.

În prezent, AstraZeneca se orientează spre vaccinurile împotriva virusului sinciţial respirator şi spre medicamente împotriva obezităţii, mai notează sursele citate.