„Am epuizat toate rachetele”. Zelenski a explicat cum au distrus rușii centrala termică din regiunea Kiev

„Am epuizat toate rachetele”. Zelenski a explicat cum au distrus rușii centrala termică din regiunea Kiev
Sursa foto: president.gov.ua

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că rușii au reușit să distrugă termocentrala Tripolskaia de lângă Kiev, deoarece Ucraina a epuizat toate rachetele care apărau instalația, scrie BBC.

Unsprezece rachete au fost lansate spre centrala Tripolskaia. Am reușit să le interceptăm pe primele șapte, iar celelalte patru au lovit (termocentrala - n. red.). De ce? Pentru că aveam zero rachete. Am epuizat toate rachetele care apărau (centrala - n. red.) Tripolskaia”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat PBS.

Zelenski a avertizat anterior că Ucraina a fost nevoită să facă alegeri dificile cu privire la ceea ce trebuie să protejeze şi a declarat că țara sa ar putea rămâne complet fără rachete defensive dacă atacurile rusești ar continua în același ritm intens, scrie Reuters.

Distrusă în urma atacului din 11 martie, termocentrala Tripolskaia era cea mai mare instalație energetică din apropierea Kievului şi a fost construită pentru a avea o capacitate de 1.800 de megawaţi, mai mult decât nevoile de dinainte de război ale celui mai mare oraș din Ucraina.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

De la jumătatea lunii martie, Rusia şi-a intensificat atacurile cu rachete şi drone asupra sistemul energetic al Ucrainei. Acesta este al doilea atac concertat al Rusiei asupra sistemului energetic de când forțele ruse au invadat Ucraina în urmă cu peste doi ani şi s-a dovedit a fi mult mai devastator decât primul.

Moscova spune că loviturile au ca scop distrugerea capacității de luptă a Ucrainei şi reprezintă o ripostă la atacurile ucrainene recente în interiorul Rusiei.

Aliații occidentali au fost reticenți în a transmite sisteme de apărare antiaeriană suplimentare Ucrainei, care spune că are nevoie de 25 de sisteme Patriot pentru a-şi acoperi teritoriul în mod corespunzător. Germania a promis să livreze încă un sistem de apărare antiaeriană în urma apelurilor urgente ale Kievului.

Membrii Congresului american amână de mai multe luni aprobarea unui pachet de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, a cărei armată duce o lipsă acută de muniție pentru a face față trupelor rusești.

Termocentrala Tripolskaia de lângă Kiev, complet distrusă în urma unui atac cu rachete, ar putea fi reparată
Termocentrala Tripolskaia de lângă Kiev, care a fost complet distrusă în urma unui atac cu rachete ar putea fi reparată, scrie UNIAN. Declarația a fost făcută de către Andrei Gota, șeful consiliului de supraveghere al Centrenergo. Potrivit acestuia, mai multe țări europene au venit cu propuneri cu…