Alegeri locale în Turcia: Opoziția câștigă în marile orașe Istanbul și Ankara

Alegeri locale în Turcia: Opoziția câștigă în marile orașe Istanbul și Ankara
Sursa foto: AFP

Duminică, pe 31 martie, în Turcia au avut loc alegeri locale. Rezultatele preliminare arată că principala formațiune de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP, secular social democrat) a obținut victoria în marile orașe – Istanbul și Ankara. Președintele turc Recep Tayyip Erdogana promis că va „respecta decizia națiunii”, transmite AFP.

Preşedintele Erdogan s-a implicat personal în campanie, în special la Istanbul, capitala economică și culturală a țării, unde a fost primar în anii 1990 și care a basculat la opoziție în 2019.

Pe tot parcursul campaniei, președintele Erdogan a participat zilnic la mitinguri, beneficiind de timp de antenă nelimitat la televiziunea publică, unde adversarii săi au fost ignorați aproape total. Înfrângerea partidului său (AKP, Partidul Justiției și Dezvoltării), în special la Istanbul, va avea consecințe grave, scrie AFP.

Principala formațiune de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP, secular social democrat) a obținut victoria în marile orașe – Istanbul unde primarul Ekrem Imamoglu a câștigat cu 50,9% din voturile exprimate și Ankara – unde Mansur Yavaș a fost reales cu 60%, iar la Izmir Cemil Tugay conduce cu 48,7%, candidații CHP fiind în frunte și în următoarele orașe ca mărime – Bursa, Antalya și Adana, potrivit rezultatelor oficiale prezentate de site-ul dailysabah.com.