„Acuzații nefondate”. Kremlinul neagă utilizarea armelor chimice pe frontul din Ucraina

„Acuzații nefondate”. Kremlinul neagă utilizarea armelor chimice  pe frontul din Ucraina
Imagine simbol

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat acuzaţia formulată de SUA, potrivit căreia trupele ruse au utilizat arme chimice împotriva forţelor ucrainene. În cadrul unui briefing de presă susținut joi, oficialul rus a calificat învinuirile drept „nefondate”.

„Rusia a fost și rămâne angajată față de obligațiile sale în temeiul dreptului internațional în acest domeniu”, a declarat Peskov, citat de canalul de Telegram КОНТЕКСТ.

Reacția Moscovei vine la o zi distanță după ce Departamentul de Stat al SUA Rusia a anunțat că Rusia ar folosit împotriva forţelor ucrainene agentului chimic de sufocare cloropicrina, încălcând astfel Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC).

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Utilizarea unor astfel de substanțe chimice nu este un incident izolat și este probabil motivată de dorința forțelor ruse de a îndepărta forțele ucrainene din pozițiile fortificate și de a obține câștiguri tactice pe câmpul de luptă”, a precizat Departamentul în cadrul aceluiași comunicat.

În paralel, Washingtonul a anunţat un nou val de sancţiuni, care vizează peste 280 de persoane și entități, acuzate că au contribuit la eforturile Rusiei în invazia din Ucraina. Pe lângă companii ruseşti din domeniul apărării, precum şi entităţi din China, aceste sancţiuni au ca obiect mai multe unităţi de cercetare şi companii implicate în programele ruseşti de arme chimice şi biologice.

Anterior, și ambasadorul Federației Ruse la Washington, Anatoli Antonov, a negat acuzația adusă de SUA, calificând-o drept „odioasă și nefondată”, notează RIA Novosti.

Cloropicrina a fost utilizată în scopuri militare în timpul Primului Război Mondial și este acum utilizată pe scară largă pentru combaterea dăunătorilor în agricultură, testarea funcționalității măștilor de gaz și în scopuri de antrenament. Potrivit Institutelor americane de sănătate (NIH), dacă este inhalată, substanţa chimică prezintă un risc pentru sănătate.